Folkmise a Bazilikában

Hírek
A Szent Jobb ünnepén, május 30-án, este 6 órai kezdettel, a Szent István Bazilikában először hangzik fel a Halmos Béla megálmodta folkmise.    

A négy esztendeje elhunyt Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató, a Sebő Együttes alapító tagja a rendszerváltozást követően, a beat-misék példája nyomán találta ki a folkmise tervét. Sajnos már nem élhette meg a produkciót, amely a magyar népzenei és gregorián mozgalom egyedülálló összefogásával jön létre.

A prímás emlékére félszáz gyermek és felnőtt gregorián énekes, negyven népdalénekes, hat tekerőlantos, három dudás, egy tárogatós és húsz vonós népzenész, valamint két orgonista zenei szolgálata mellett, Snell György püspök, a Szent Jobb őre mutat be misét a Szent István Bazilikában.

A Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében, hagyományteremtő szándékkal megvalósuló ünnepi misén a Zeneakadémia Egyházzene és Népzene tanszéke, a budapesti kórusiskolák és kórusok, énektanárok, népdalénekesek, népdalkörök, hagyományőrzők, illetve minden jelenlévő közösen tiszteleghet nemzeti ereklyénk, a Szent Jobb előtt.
A rendhagyó szentmisét a Duna Televízió és a Magyar Rádió élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink