Fogynak a rossz adósok, de a hitelüket még törlesztő háztartások is

Hírek vg.hu
Tovább csökkent az első negyedévben a KHR lakossági alrendszerében nyilvántartott mulasztások száma, de ezzel párhuzamosan lassan zsugorodik a hitelt törlesztő magánszemélyek tábora is. A fennálló lakossági mulasztások száma március végén már az 575 ezret sem érte el – közölte a Világgazdaság.

Lassan, de gyakorlatilag folyamatosan csökken a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott lakossági késedelmek száma: márciusban már csak 574 ezer, még fennálló mulasztás szerepelt a nyilvántartásban, ami 11 ezerrel kevesebb a három hónappal korábbinál – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. honlapján szereplő adatokból.

Hosszabb távon vizsgálva az adatokat még szembetűnőbb a csökkenés:

2019 végén több mint 1,2 millió, még fennálló csúszást tartott nyilván a rendszer, vagyis bő négy év alatt nagyjából 630 ezer még élő, késedelemmel érintett szerződés tűnt el a nyilvántartásból.

A negatív lakossági KHR-ben szereplő, de már megszűnt mulasztásokkal együtt nem egészen 800 ezer szerződés szerepelt az első negyedév végén a rendszerben, hozzávetőleg 15 ezerrel kevesebb, mint 2023 végén.

A mulasztásokkal együtt láthatóan csökken az összes – tehát a rendben törlesztő adósok adatait szintén tartalmazó – nyilvántartott szerződés száma is: ez március végén hajszál híján 9,1 milliót ért el, 26 ezerrel kevesebbet, mint egy negyedévvel korábban. Az összes lakossági szerződésből pedig 6,88 millió volt aktív az első negyedév végén, amely 31 ezres mérséklődést tükröz az egy negyedévvel korábbi mennyiséghez képest.

A BISZ Zrt. adatai szerint lassan ugyan, de szinte folyamatosan csökken a hitelszerződéssel rendelkező magánszemélyek száma is az utóbbi években: az idei év első három hónapjában 21 ezer ügyfél tűnt el a rendszerből, így március végére a számuk éppen megközelítette az 5,07 milliót.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: 123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink