Foci-Eb 2024: kiderült, hogy áll össze a játékosok piaci értéke

Hírek vg.hu
A labdarúgó-Európa-bajnokság alkalmával gyakran elhangzik egy-egy játékos vagy akár egy teljes nemzeti válogatott összértéke. A Transfermarkt adatbázisa szerint a magyar válogatott a németországi Európa-bajnokságon részt vevő 24 csapat közül a 19. legértékesebb, miközben a torna 25 legmagasabb piaci értékkel rendelkező játékosa között szerepel a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, aki 75 millió euróval a 21. legdrágább játékos.

A labdarúgó-Európa-bajnokság nemzeti válogatottjainak kerete között kiugró különbség van, ha a csapatok piaci értékét tekintjük – derült ki az Oeconomus kutatásából, amely azt vizsgálta, milyen összetevők és faktorok határozzák meg egy játékos árát. A rangsorban első angolok 1,5 milliárd eurós értéke 16-szorosa az utolsó helyezett románokénak. Miközben az első és a második helyen álló angol és francia csapatban van olyan játékos, Jude Bellingham és Kylian Mbappé (180 millió euró), akik piaci viszonyok között többet érnek, mint az utolsó öt helyen álló csapat bármelyikének összértéke. A magyar válogatott becsült értéke 165,5 millió euró, ami a 19. helyre sorolja a hazai válogatottat.

Mbappe a legértékesebb, mégis ingyen ment a Real Madridhoz / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A FIFA-világranglistával ugyanakkor sem a magyar csapat, sem más ország válogatottjának az értéke nincs teljesen összhangban: Magyarország ezen a listán a 26., amivel az Eb csapatai közül a 14. A piaci érték tekintetében az A-csoportban mindegyik ellenfelünk, Németország (5.), Skócia (8.) és Svájc (11.) értéke megelőzi Magyarországot. Eközben a világranglistán ketten, Németország (16.) és Svájc (19.) vannak előttünk, míg Skócia (39) mögöttünk.

A Transfermarkt gyűjtése alapján az Európa-bajnokság 25 legértékesebb játékosa 10 nemzeti válogatottból került ki: közülük 7 angol, 4-4 francia és német, 3 spanyol, 2 portugál, valamint 5 nemzetből 1-1 labdarúgó, közöttük georgiai, holland, horvát, magyar és olasz. Szoboszlai Dominik szerepel az Európa-bajnokságon részt vevő top25 játékos között. A 21. helyen áll, amivel nem csupán a legértékesebb magyar játékos, de csapata, a Liverpool Európa-bajnokságon szereplő játékosai közül is a legelőkelőbb helyen áll. A top25-ben még egy csapattársa, az angol színekben játszó Trent Alexander-Arnold szerepel, aki a 23., 70 millió eurós értékeléssel.

A játékosok piaci értéke

A futball a világ egyik legnépszerűbb sportja. Egy korábbi, 2018-as becslés alapján, ha a világ valamely országa lenne a szektor, akkor önmagában a 17. legerősebb gazdaság lenne, miközben egy 2022-es kutatás alapján a világ körülbelül 100 milliárd dolláros GDP-jéből 3 milliárd dollárt termelt. Az átigazolási piac többek között azért fontos a modern profi futball számára, mert ez az egyik legkönnyebben átlátható módja annak, hogy meghatározható legyen a játékosok piaci értéke.

Milyen tényezőkből tevődik össze a játékos piaci értéke?

A leginkább irányadónak számító és leggyakrabban idézett adat, hogy mit mutat a Transfermarkt a játékosok piaci értékéről. Ez az egyik legismertebb labdarúgással kapcsolatos statisztikai portál, egyik kiemelt témája, hogy mely játékos milyen piaci értékkel rendelkezik. A Transfermarkt azzal kapcsolatban is részletes információkat közöl, hogy mi alapján számítják ki a labdarúgók értékét. Ehhez különböző árazási modellek vesznek figyelembe. Az egyik fő tényező a szurkolók véleménye, vagyis a Transfermarkt közössége, amelynek tagjai részletesen megvitatják és értékelik a játékosokat. Általánosságban elmondható, hogy a Transfermarkt piaci értéke nem egyenlő az átigazolási díjakkal, de jó indikátora lehet.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink