Fő “motorunk” az autóipar

Hírek
Egyre kedvezőbben alakul hazánk külkereskedelme. A fogyasztás gyorsul, a kereslet élénkül, a beruházások nőnek - még az elemzők is meglepődtek.  

Az export euróban számolt értéke 18,8 százalékkal, az importé 18,4 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest – jelentette első becslése alapján a külkereskedelmi adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A májusi 913 millió euró (283 milliárd forint) exporttöbblet 170 millió euróval (49 milliárd forint) haladta meg az egy évvel korábbit. A kivitel értéke májusban 9,0 milliárd eurót (2794 milliárd forintot), a behozatalé 8,1 milliárd eurót (2511 milliárd forintot) tett ki, ami meghaladja az előző havit. Májusban a kivitel 78, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Elemzői vélemények alapján jól teljesít a külkereskedelem – meghaladva a várakozásokat. Az Erste Bank szerint továbbra is nagy a többlet, azaz a szufficit az export-import között, ám ez ledolgozható, hiszen az erős májusi ipari termelési adat is arra utalt, hogy a külkereskedelmi folyamatok jól alakulhatnak és “felpöröghet” a kivitel.

A Takarékbank szakértői úgy látják, jövőre az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, még tovább javulhat a külkereskedelmi mérleg.

Idén a kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robusztus emelkedésének importnövelő hatását ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az olajárak visszaesése pedig a vártnál kisebb mértékben rontja a cserearányokat idén.

A májusi és az első öt havi külkereskedelmi forgalom részletes adatait augusztus elsején közli második becslése alapján a KSH.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink