Filmfesztivál a Balaton mellett

Hírek Sz. H.
A Magyar Mozgókép Fesztiválon közel száz film, húsz premier, kerekasztalbeszélgetések, illetve egy sor ingyenes, színes program várja a látogatókat június 9. és 12. között három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. Érdemes már most beírni a naptárba!

A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a balatoni régióban, hangulatos szórakozás és szakmai eszmecsere, amely nem csupán a filmnézésről szól.

A tavalyi fesztivál egyik legizgalmasabb ötlete a FILMRE VELE! játékos verseny volt, amelynek keretében öt kortárs magyar regény „vetélkedett” a megfilmesítés lehetőségéért. Június 10-én, pénteken 15 órakor a veszprémi Óváros téren ismét megrendezik ezt a programot, idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyvíró versenyez a Nemzeti Filmintézet első körös fejlesztési támogatásáért.

Kondor Vilmos Örvényben, N. Nagy Zoltán Keselyű – A Babits-gyilkosságok, Csabai László Szindbád, a detektív, Cserháti Éva A Sellő titka és Tar Sándor Szürke galamb című regényét mutatják be Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók, az esemény moderátora Juhász Anna lesz.

Idén is lesznek olyan háttérbeszélgetések, amelyek során a közönség a filmek apropóján cserélhet eszmét az alkotókkal és a történelmi-közéleti témák szakértőivel. Például Eperjes Károllyal a Magyar Passió című film kapcsán az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseiről lesz szó. A Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? című kerekasztal-beszélgetésen pedig Oláh Kata, a Digitális nomádom, Kőrösi Máté, a Dívák, Papp Gábor Zsigmond, a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka producere cserélnek eszmét arról, milyen felelősséget ró a rendezőre egy valós ember ábrázolása.

Az esemény alatt közel száz magyar filmet nézhetünk meg 500 forintos áron.

A szervezők a fesztivál teljes bevételének 20 százalékát a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola fotó és film tanszakának növendékei számára ajánlják fel.

Borítókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink