Figyelő-interjú a tőzsdeelnökkel

Hírek
További sikereket várunk 2017-ben is a Budapesti Értéktőzsdén, főképp a kibocsátások tekintetében, mindeközben tovább módosulhat a hazai jogszabályi környezet is, pont azért, hogy a magyarországi cégeknek zökkenőmentesebb legyen a részvényparkettre lépés - hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Végh Richárd, a BÉT elnöke, aki szerint jól áll az időarányos, tavaly elfogadott stratégia megvalósítása.

– Elnökként az első nagy interjúját adja. Mennyiben volt meglepetés, hogy Nagy Márton után felkérték erre a posztra?

– Amikor az MNB a BÉT többségi tulajdonosa lett, már az új stratégia kialakításakor fontos szempont volt a jegybank részéről, hogy az egyik legkomolyabb tőkepiaci tudással is rendelkező vezetője, alelnöke képviselje, felügyelje és ami talán a legfontosabb, segítse ezt az időszakot. Úgy látjuk, az első év eredményes volt, a terveink szerint alakult, a Tőzsde új stratégiájának megvalósítása pedig annak elfogadását követően rögtön meg is kezdődött. Már az építkezés első éve sikereket hozott, beindultak azok a kedvező folyamatok, melyek reményeink szerint a következő éveket meghatározzák és pozitív irányba befolyásolják, így a főtulajdonos, az MNB úgy döntött, hogy részéről a szakmai felügyelet már nem indokolt. Lehetett számítani erre a döntésre, amely túlságosan nagy meglepetést nem okozott.

– Új seprő másként seper, tartja a mondás. Milyen terveket dédelget?

– A tavaly kitűzött stratégia mentén haladok tovább, a folyamatosság tehát marad. Egyértelmű célkitűzés, hogy a BÉT betöltse katalizátor szerepét egyrészt a magyar gazdaságban, másrészt a hazai vállalati szektorban.

– S mitől lesz katalizátor a tőzsde?

– A tőzsdének olyan folyamatokat kellett elindítania, amik elősegítik, hogy a hazai tőke- és részvénypiac egyre nagyobb fordulatszámon működjön, és amelyek a részvénypiaci kultúra fejlődését beindítják. Mind vállalati, mind pedig befektetési oldalon. Talán a stratégia konkrét elemeiben nagyobb hangsúlyt kapnak a kínálati oldali elemek, miszerint a vállalatok részvénypiaci kultúráját erősítsük. Elnökként természetesen azt kívánom elérni, azt tartom feladatomnak, hogy az ötéves stratégia végére elérjük azokat a célokat, amiket 2016-ban kitűztünk magunknak.

A teljes interjú elolvasható a Figyelő 2017/19. számában!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink