Figyelemzavaros gyerekből figyelemzavaros felnőtt

Hírek
Szétszórt, nehezen koncentrál és impulzív? A figyelemhiány zavar tünetei is lehetnek ezek, amely az iskoláskorú gyermekek 3-7 százalékát érinti Magyarországon. Vannak vélemények, miszerint puszta kitalációról van szó, elevenek a gyerekek, ilyen a természetük.

A helyzet azonban sokkal árnyaltabb ennél, jelentős különbségek vannak az elevenség, és a figyelemhiányos zavar között. A 8 éves Ádám szülei azt mesélik, fiúk egyáltalán nem tudja kezelni az érzelmeit, állandóan káromkodik, nem köti le semmi, nyughatatlanul keresi az ingereket, ami nagyon igénybe veszi a szülőket. Ez már nem az elevenség kategóriája, a szakemberek azt mondják, ezek a gyerekek azért attól érzik jól magukat, ha szélsőségesen sok inger éri őket.

Nyolcvan százalékban genetikailag meghatározott, erősen öröklődő idegfejlődési zavarról van szó, amely kinőhető, ám az esetek 50-60 százalékában a tünetek egy része vagy egésze felnőttkorban is megmarad – mondja Dr. Bitter István. A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanára, és azt is hangsúlyozza, gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával jelentős javulás érhető el.  Az angol neve alapján ADHD-nak rövidített figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar három fő tünetcsoportot ölel fel: a figyelemzavart, a hiperaktivitást, valamint az impulzivitást.

A részletek figyelmen kívül hagyása, a figyelem fenntartásának nehézsége, a feladatok megszervezésével és befejezésével kapcsolatos problémák, a tartós figyelmet igénylő feladatok elkerülése, a feledékenység, a különféle tárgyak elvesztése mind-mind a tünetek közé tartoznak – mondja Dr. Bitter István hozzátéve, hogy a babrálás, fészkelődés, a sok beszéd, mások félbeszakítása és a türelmetlenség is jellemző. Az egyetemi tanár hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ezek önmagukban nem jelentenek betegséget, hiszen a diagnózis során egyéb kritériumokat is figyelembe kell még venni. Fontos, hogy a tüneteknek 12 éves kor előtt kell jelentkezniük, és az élet legalább két színterén, például otthon és az iskolában is elő kell fordulniuk. Összességében elmondható, hogy az életminőség és a teljesítmény is romlik. Tanulási vagy beilleszkedési gondok esetén tehát érdemes az ADHD-ra is gondolni – hívja fel a figyelmet Dr. Bitter István.

Az ADHD gyermekkorban gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál; a fiúk inkább impulzívak, míg a lányokra a figyelemhiány a jellemzőbb – mondja az egyetemi tanár kiemelve, hogy negyven éves kor körül van egy kiegyenlítődés, a nőknél és a férfiaknál kb ugyanolyan gyakorisággal fordul elő az ADHD. A feledékenység, a koncentrációs problémák és a feladatszervezéssel kapcsolatos nehézségek mind-mind összefüggésbe hozhatóak az ADHD-val. Bitter István azt mondja, azért is érdemes erre odafigyelni, mert a sorozatos munkahelyi hibázás akár az állásunkba is kerülhet, és gyakran ez a kórkép áll a képzettség és az intellektus alapján elvárhatónál gyengébb teljesítmény mögött.

Felnőtt haragkezelési nehézségekkel küzdhetnek, de nem ritka az impulzív pénzköltés, a feladatok félbehagyása. Az is jellemző tünet, hogy nehezen lazítanak, képtelenek a kikapcsolódásra, pihenésre. A figyelemhiány zavarra élő felnőtt képtelen élvezni a pihenést, ha pihen, rögtön unatkozik, csinálnia kell valamit, sokakra jellemző az is, hogy keresik a veszélyt, a kalandokat, az extrém helyzeteket.

A korai diagnózis és a megfelelő kezelés jelentősen javítja a betegség kimenetelét. Azért is fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljon a páciens, mert a kezeletlen ADHD-sok körében gyakoribb az agresszív viselkedés, az alkohol- vagy drogfogyasztás, a közlekedési kihágás, baleset, gyakori, hogy iskolai, munkahelyi teljesítményük elmarad az intelligenciájuk alapján elvárható szinttől.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink