Fidesz: új javaslat a pártfinanszírozásra

Hírek
Kampányidőszakon kívül csak a piaci feltételekkel lehetne ezután a pártoknak magukat hirdetniük - ez a célja a Fidesz most benyújtott,  „a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról” című javaslatának.

“A választási eljárásról szóló törvény szerinti kampányidőszakon kívül párt érdekében vagy egyébként a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére alkalmas, politikai üzenetet közvetítő falragasz vagy felirat (e törvény alkalmazásában a továbbiakban együtt: plakát) legalább a piacon kialakult, a választási kampányidőszakon kívüli időszakban szokásos piaci áron helyezhető el” – áll abban a módosító csomagban, amelyet a fideszes Kósa Lajos, Halász János és Répássy Róbert jegyez. A szöveg „a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról” címet viseli.

A módosítás egyértelműen a Jobbik aktuális plakátkampányára adott fideszes, törvényhozási válasz. Lapinformációk szerint – a Figyelő legfrissebb csütörtöki lapszámában is erről beszélt szakértőnk – ugyanis a Jobbik nyomott, jelképes áron juthatott hozzá a Simicska Lajos milliárdos érdekeltségében lévő hirdetőcégek plakáthelyeihez. Kampányuknak a “Ti dolgoztok. Ők lopnak” – címet adták. Az április elején megjelenő plakátok elárasztották az országot, de a Jobbik nem hajlandó kiadni a hirdetőcégekkel kötött szerződéseket. Arra hivatkoznak, hogy azok üzleti titkot képeznek. Szakértőnk szerint ez furcsa hozzáállás, hiszen a Jobbik is számon szokta kérni a kormányzaton az egyes kormánykampányok árát, amit a kabinet mindig közöl is a nyilvánossággal.  

Kósa Lajos, előterjesztő, a Fidesz frakcióvezetője ma azt mondta, az előterjesztésükkel meg akarják akadályozni, hogy pártok egyszerű „csicskává” váljanak milliárdosok kezében. A tervezetet ezért is nevezték el “lex csicskának”.úgy fogalmazott: a baloldalt Soros György mint „nemzetközi spekuláns és dúsgazdag milliárdos finanszírozgatja” különböző politikai célok elérésében, a Jobbikot pedig „Simicska Lajos milliárdos vásárolta fel kilóra”. Szigorítani kell a finanszírozási rendszeren ahhoz, hogy a magyar politikai közélet ne váljon „milliárdosok homokozójává.” Hozzátette, kétharmados törvényről van szó, de ha nem sikerül átvinni a parlamentben, akkor „azok, akik ezt nem szavazzák meg, többet azt a szót, hogy korrupció, csak önmagukra vonatkoztatva ejthetik ki.”

Fotó: Kovács Attila, MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink