Fidesz jelenleg az egyetlen párt, amely európai szinten is érvényes tétet tud adni az európai parlamenti választásoknak

Hírek
A Figyelő főszerkesztője, Lánczi Tamás az Origónak nyilatkozott, értékelve az elmúlt évet, beleértve az áprilisi választást is, valamint beszélt arról, mit hozhat a jövő év a magyar és az európai politikában.

Nemcsak magyar, hanem európai viszonylatban is példátlan sikert aratott 2018-ban a Fidesz-KDNP pártszövetség – mondta el Lánczi Tamás az Origónak a kormánypártok idei évéről. Lengyelországban és Olaszországban is láthatjuk, hogy Orbán Viktor kormányzása sikeres mintaként szolgál a regnáló kormánypártok számára. A miniszterelnök elleni nemzetközi politikai hadjáratnak az oka pontosan az, hogy egyre több országban válik mintává – fogalmazott Lánczi.

A Figyelő főszerkesztője szerint a Fidesz Európa legsikeresebb pártja, hiszen nyolc év kormányzás után, az idei országgyűlési választásokon a szavazatok közel 50 százalékát szerezte meg, ezzel harmadszor kapott kétharmados felhatalmazást. Ez nem csak magyar, hanem európai viszonylatban is példátlan siker.

A Fidesznek kedvezett a gazdaság fejlődése, az életszínvonal növekedése, a családtámogatási- és az adórendszer is, tehát nem volt kormányváltó hangulat az országban – tette hozzá.

Kifejtette: április óta az ellenzéki pártok belső válsággal küzdenek, önmagukkal vannak elfoglalva, kizárólag pártszakadásokkal, kizárásokkal és botrányokkal kerülnek a hírekbe. Az ellenzéki szavazók így képviselet nélkül maradtak. A Fidesznek egy ilyen helyzetben a higgadt és következetes kommunikáció a legfontosabb feladata – hangsúlyozta.

A Fidesz jelenleg az egyetlen párt, amely európai szinten is érvényes tétet tud adni az európai parlamenti választásoknak, és üzenetével mozgósítani is képes a választókat – értékelte a helyzetet. Hozzátette: Emmanuel Macron kísérlete – hogy alternatívát állítson a Fidesz erős nemzetekre épülő Európa-víziójával szemben – a saját választópolgárainak elégedetlensége miatt bukik el.

Az önkormányzati választások esélyeit nehéz megítélni. Nagyban függ a májusi európai parlamenti választás eredményétől is, hiszen az nagyjából kijelöli a pártok mozgásterét az őszi kampányban – húzta alá.

Lánczi hozzátette: a miniszterelnök elleni nemzetközi politikai hadjáratnak az oka pontosan az, hogy egyre több országban válik mintává.

Borítófotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink