Fico éjszakai műszakot vállalt egy gyárban

Hírek

A szlovák kormányfő egy gépjárműgyártó ipari parkban nyomta le a szombat estétől vasárnap hajnalig tartó műszakot az éjszakai és ünnep napi munkát vállaló dolgozók iránti szolidaritásból. De természetesen kormánya új szociális törvénytervezetét akarta népszerűsíteni, és nyomást akart gyakorolni a kezdeményezést ellenző vállalkozókra.

A cégek túlnyomó része ugyanis elutasítja az éjszakai, a hétvégi és az ünnepi munkáért járó bérpótlék bevezetését, illetve emelését.

A pozsonyi Új Szó arra emlékeztet, hogy Robert Fico a múlt héten kétszer is kikelt a Szlovák Vállalkozói Szövetség képviselői ellen. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az emelkedő költségekre panaszkodnak, miközben a nyereségük nő. „Vállalkozó urak, nagyon szépen kérem önöket, álljanak oda a szalaghoz, legyenek olyan nagylegények, és dolgozzanak reggelig. Nagyon pontosan, stopperrel mérik majd önöknek a 20 perces kaja- és cigiszünetet“ – üzente Fico a vállalkozóknak.

A szlovák miniszterelnök vasárnap hajnalig tartó műszak során az autók ajtajába kerülő lemezeket kapcsolt össze, a nyolc óra alatt 497-et csinált. A cég vezetője szerint ez remek eredménynek számít, mert egy kezdő általában 350 ilyennel készül el, egy gyakorlott munkás általában 650-et.

Robert Fico szerint egyébként a vállalkozók panaszkodnak a minimálbér emelése miatt is, azt állítják, hogy nőni fog a munkanélküliség, de ennek rendre az ellenkezője igaz.

Borítófotó: spravy.pravda.sk

Ezek is érdekelhetnek

További híreink