Fiatalok az éghajlatváltozás ellen

Hírek
Az olasz Bocconi Egyetemen rendezték meg az ENSZ éghajatváltozási tárgyalásainak szimulációját. A május 15-17. között megtartott eseményen a Budapesti Corvinus Egyetem 10 CEMS-es hallgatója is részt vett.

A kétnapos rendezvényen 8 vezető európai üzleti iskola 120 CEMS-es diákja a kormány, a civil társadalom és az ipar képviselőinek szerepébe bújt. Az egyedülálló kezdeményezést hivatalosan is támogatta az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye. A minden évben megrendezésre kerülő Model UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) szimulációt 2009-ben kezdeményezte a University of St. Gallen és a barcelonai ESADE egyetem.

A résztvevő hallgatók saját intézményükben egy szemeszteren át tanulnak egy kurzus keretében a témáról, a végső tárgyalásokra pedig évente változó helyszínen találkoznak.

Kiváló alkalom ez arra, hogy a CEMS hallgatók olyan készségeket fejlesszenek, amelyek segítségével jobban tudják kezelni korunk egyik legsürgetőbb társadalmi problémáját, és hogy megértsék, milyen fontos az üzleti élet szerepe az éghajlatváltozással való küzdelemben, illetve a globális megoldások megtalálásában.

Patricia Espinosa, az ENSZ éghajlatváltozási titkára gratulált a kiváló oktatási intézmények szervezőinek, és kiemelte: "mai világunkban, amikor olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, mint az éghajlatváltozás, az óceánok szennyezettsége, a termőföld méretének csökkenése, valamint az emberek kényszerű elvándorlása, az Egyesült Nemzetek jelentősége nagyobb, mint bármikor a történelem során.”

Roland Siegers, a CEMS ügyvezető igazgatója hozzátette: „A következő néhány évben az éghajlatváltozásnak óriási hatása lesz a globális üzleti életre és a szélesebb társadalomra egyaránt, bár a döntéshozók egyelőre nincsenek teljesen tisztában az ügy jelentőségével. Azok a CEMS hallgatók, akik részt vesznek a szimulációban, mélyebb tudás birtokában lesznek az éghajlatváltozási politikáról, ami felkészíti őket a munka éveire. A kurzus és a szimuláció hatására több volt hallgatónk is vállalt vezetői szerepet fenntarthatósággal foglalkozó területen, multinacionális cégeknél.”

Ezek is érdekelhetnek

További híreink