Férfiak és az irodalom? Szexuális inzultus!

Hírek
Abszurdnak tűnő szituáció, de annál valóságosabb: az Egyesült Államokban egy egyetemi tanárnak egy bűne volt csupán, kurzust indított „Férfiak az irodalomban" címen.

Az egész történet ott kezdődik, hogy az egyetemeken történő szexuális visszaélések és zaklatások (amit ugye csak férfiak követhetnek el) megfékezésére az Egyesült Államokban megalkották azt a törvényt, amely rendelkezik arról, hogy senkit ne érjen hátrány a neme miatt az oktatás területén.

Ez a törvény a Title IX. nevet viseli, és 1972-re datálható a létrejötte. Ez, a több mint negyvenéves törvény azonban egy igen éles és gyakran is használt fegyverré vált az amerikai feministák kezében.

A Title IX. az egyetemi kampuszok életében terrort hozott, ezt szeretné most megreformálni Betsy DeVos, republikánus kötődésű oktatásért felelős vezető, ugyanis a törvény kifordult önmagából.

Ennek tipikus esete volt a Springfieldben tanító Dennis Gouws esete. A diákok szerették az oktatót, aki aktívan kutatott, előadásait több százan látogatták, ám a professzor elkövetett egy „hibát”, kurzust indított „Férfiak az irodalomban” címmel.

Alapvetően, ha józanésszel gondolkodik az ember, nem talál kivetnivalót a dologban. Pláne akkor, ha azt is megtudja, hogy Gouws professzor az előadásait egy másik létező kurzus, a „Nők az irodalomban” mintájára indította el.

De a tengerentúli feministák nem gondolkodnak józanésszel: a haladók a Title IX. mögé bújva jelentették a professzort, mondván: a meghirdetett kurzus címe szexuális zaklatással ér fel, s amúgy is, mit képzel magáról valaki, hogy ilyen tematikájú előadásokat tart?

Az egyetem vezetése, a megfelelési kényszer alatt roskadozva pedig hagyta, hogy az oktató otthagyja az intézményt. Gouws professzor okosabb volt, nem ment bele a játékba, inkább felállt.

Viszont, ha már előadások címei miatt professzorokat képes bárki is lehetetlen helyzetbe hozni, akkor ott baj van, ezért is szükséges a törvény felülvizsgálata. Az eredeti szándékkal nincs probléma, a jogalkotók nem tudhatták, hogy pár évtized múlva a feministák fognak visszaélni vele. A baj csak a lóval van, a túloldallal, meg az áteséssel.

 

Borítófotó: PuzzlePix / Marrishuanna, Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

További híreink