Fényes spórolás

Hírek Dombi Margit
Újraindul Debrecenben a CYEB Kft.-vel közösen szervezett ingyenes lakossági LED csere program, és folytatódik az közvilágítás korszerűsítése is. Utóbbi keretében a 25 ezerből év végéig 6-7 ezer lámpatestet kívánnak energiatakarékos okos lámpára cserélni. Az energiamegtakarítás elérheti a 30 százalékot – közölte Papp László polgármester.
A debreceni közvilágítás éves fogyasztása mintegy 8 millió kilowattóra, ami a nagy energiaigényű világítótestek okos lámpákra történő cseréjével akár 30 százalékkal is csökkenthető. A várost 25 ezer lámpa világítja meg, ebből tavaly háromezret cseréltek le, ami 1,2 millió kilowattóra energiamegtakarítást eredményezett. A szén-dioxid kibocsátás 300 tonnával lett kevesebb, az energiaszámla pedig, százmilliós nagyságrendben csökkent. Év végéig hasonló nagyságrendben terveznek cserét, a későbbiekben pedig, a teljes közvilágításra kiterjesztik a programot. – Az okos LED lámpa a hagyományos világítótestekhez képest gyakorlatilag, technikailag is egészen más paramétereket mutat. Fényerőssége akár egy telefonról vagy IPAD-ről szabályozható, ezzel pedig, további megtakarítás érhető el – mutatott rá Papp László.
Debrecen a lakossági energiamegtakarítás támogatása érdekében is komoly erőfeszítéseket tesz. A polgármester tájékoztatása szerint tavaly a CYEB Kft. -vel közös ingyenes csereakció során 77 ezer energiatakarékos fényforrást osztottak ki. Ezzel a LED-ek árát és teljes életidejét figyelembe véve összességében 250 millió forintot hagytak a debreceniek zsebében, a szén-dioxid kibocsátás pedig, 1140 tonnával lett kevesebb. A CYEB közlése szerint a nettó megtakarítása forintban meghaladja a százmilliót, az energiamérlegben elért javulás pedig, mintegy hárommillió kilowattóra.
A cívis városban most újra induló lakossági csereprogramban elsősorban azoknak a jelentkezését várják, akik tavaly nem igényeltek LED-eket. Azok a lakosok jelentkezhetnek, akiknek a nevére a villanyszámla szól. A regisztrációhoz csak a számlára van szükség, annak viszont, minden oldalát fel kell tölteni a ledcsere.hu felületre. Az igényelhető fényforrások száma nem limitált, a konkrét számokat a fogyasztási adatok alapján kalkulálják. A regisztráció január közepén indult és február 15-ig tart. Az LED-ek átadását áprilisra tervezik. A műszaki paraméterek nem változnak, idén is E14 és E27 foglalat ármérőjű LED-ek igényelhetőek. Előbbiekből 40 és 60, utóbbiakból 40,60,75 és 100 wattos hagyományos izzóknak megfelelő fényerejűeket fognak kiosztani.
Meixner István a CYEB kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója a LED-csere programot az egyik legsikeresebb hazai energiatakarékossági programként értékelt. Állítása alátámasztásaként hangsúlyozta, a LED-ekkel elérhető energiamegtakarítás a hagyományos izzókhoz képes 91 százalék. – Tavaly mintegy 800 hazai település lakói részesültek ingyenesen LED fényforrásokban, idén pedig, olyan településeken folytatják a programot, ahol az igények ezt indokolják. – Országszerte túl vagyunk a kétmillió kiosztott LED-en, év végére 300-350 ezer regisztrálót szeretnének, akiknek összesen 3-3,5 millió izzót szeretnénk odaadni. A cél az, hogy minden magyar állampolgár hozzá tudjon jutni ehhez a lehetőséghez – közölte.
A CYEB minden kiosztott izzó után öt forinttal támogat egy önkormányzat által kiválasztott debreceni oktatási intézményt, a LED-csere programban résztvevő települések közül pedig, Zöld Bajnokokat választ annak alapján, hogy lakosságarányosan mennyire volt magas a programban résztvevő háztartások száma. A LED-csere program eredményeinek számszerűsítéséhez a Zöld Bajnokok megtakarítási adatait is elemezni kívánják.
Borítókép: illusztráció/Fotó: CYEB

Ezek is érdekelhetnek

További híreink