Fenntartható akkumulátor alapanyagot gyártana nálunk egy kínai cég

Hírek
Közép-Európa leginnovatívabb és legfenntarthatóbb katódanyag-előállító üzemét hozhatja hazánkba egy világszínvonalú akkumulátor technológiát fejlesztő kínai cégcsoport – jelentette be Palkovics László.

A technológiai és ipari miniszter az elektromos autók gyártásában kivívott magyar pozíciókat megszilárdító tervezett beruházás közös előkészítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Huayou Cobalt képviselőivel 2022. június 23-án, Budapesten.

Magyarország látványos eredményeket produkálva tartja a lépést az élmezőnnyel az akkumulátorfejlesztő technológiákért, a fenntartható megoldásokért zajló hatalmas nemzetközi versenyben. A már zajló kapacitásbővítések mellett egyre-másra érkeznek hírek megkezdődő munkahelyteremtő beruházásokról is.

A tervezett fejlesztés az elektromos járműipar növekvő keresletének kielégítését a gyümölcsöző magyar-kínai kapcsolatokat elmélyítve, egy új energetikai értéklánc létrehozásával szolgálná.

Palkovics László kiemelte:

Az új technológiák befogadásával és meghonosításával alapvető érdekeinket időben felismerve sikeres térfoglalást hajtunk végre a hazai gazdasági és ipari teljesítményben, foglalkoztatásban és kivitelben is meghatározó járműipar jövőjében.

A nemzetközi energiaválság újranyitja a korábban lezártnak vélt vitákat a belsőégésű motorok környezetkímélő korszerűsítésének lehetőségeiről. Az alternatív hajtások közül érdemben kell törődni a hidrogénnel, amely sokszínű hasznosításra alkalmas, de a gyakorlatban elsőként a közlekedésben nyerhet teret.”

A technológiai és ipari miniszter hozzátette: „Hazánk mindezekkel együtt akkor őrizheti meg szerepét, fokozhatja jelentőségét a járműipar új korszakában, ha az erőforrásoktól az energiafelhasználáson át egészen az újrahasznosítási arányig számos területen az elektromobilitás meghatározó oszlopává válik. A friss fejlesztési elképzelés is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az akkumulátorok gyártásában Németországgal büszkén összemérhető európai központtá nője ki magát. A tervezett beruházással az akkumulátorgyártási értéklánc egy újabb eleme kerülhet hazánkba.”

Ezek is érdekelhetnek

További híreink