Fenntartható a rezsicsökkentés, folytatódnak az ellenőrzések

Hírek

A következő kormányülésen várhatóan döntenek az árstopok sorsáról, a kormány tegnap viszont hosszan foglalkozott az energetikai helyzetértékeléssel. Megállapították, hogy hogy az idei évi költségvetés gondos tervezésének köszönhetően minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok szerint fenn tudjuk tartani. Az átlagfogyasztásig semmilyen változás nem következik be az árban – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón.

Kijelentette: a lakossági rezsicsökkentést fenntartják. A kis-és közepes vállalkozásoknak megsegítése értelmében a kormány lehetővé teszi, összességében 14 ezer ügyfélnek segítenek, amelyek vállalkozások, kisebb önkormányzatok. hogy a jelenlegi piaci áron új szerződéseket kössenek meg – írja tudósításában a MagyarNemzet.hu.

A kormány tárgyalt a vízközművek helyzetéről is, ahol két problémával is szembesültek. Egyfelől elengedhetetlenül szükséges a vízvezetékrendszer felújítása. A hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, de vannak olyan térségek, ahol a víz 60 százaléka is elfolyik, mielőtt a fogyasztóhoz érne. Másfelől az ország különböző pontjain többszörös különbségek vannak a vízárakban. Lantos Csaba miniszter ezért azt a feladatot kapta, hogy újítsák fel a vízvezetékrendszert és egységes árrendszert dolgozzanak ki – idézte a tárcavezetőt a MagyarNemzet.hu. A vízközművek felújítása több mint 1000 milliárd forintba kerül, a kormány ebből évente 150 milliárd forintot fizet ki.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a január 23-29-e között lezajlott árstopprazzia eredményeről számolt be, amelyet országosan 468 üzletben végeztek el. Az ellenőrzések alapján 334 eljárást indítottak. Ebből időközben nyolcvanhárom esetben megszűnt az eljárás. Ugyanakkor 179 esetben már meg is állapították a jogsértést és a bírságokat is kiszabták: összesen 333 millió 300 ezer forintot. El lehet mondani, hogy üzletenként átlagosan 2-3 esetben követtek el jogsértést. A leggyakrabban azt a vétséget követték el a boltok, hogy az ársapkás termékeket tartalmazó szabad polcok üresen álltak, míg a raktárban bőven volt a készletből, csak ki kellett volna hozni – fogalmazott Szentkirályi Alexandra. Majd hozzátette: 72 olyan eljárás van, ahol még nem értek az ellenőrzések végére, de feltehetően ezek az eljárások is komoly bírsággal fognak végződni. Az ellenőrzések tovább folytatódnak. A kormányszóvivő kiemelte azt is, hogy legkésőbb nyár elejétől – a Gazdasági Versenyhivatal javaslatára – online árfigyelő rendszert is elindítnak a boltokban.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kédésére az EU-s forrásokról kijelentette: bármikor megállapodhatunk az Európai Bizottsággal, ez nem a magyar kormányon múlik, mi a vállalásainkat teljesítettük. Szerinte a baloldalnak óriási szerepe van abban, hogy ne kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat.

Borítókép: Illusztráció (Forrás:PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink