Felül kell vizsgálni az európai villamosenergia-nagykereskedelmi modellt

Hírek H. Z.
A villamosenergia-nagykereskedelmi piacok elszigetelt vizsgálata nem vezet megfelelő eredményhez, mert a jelenlegi energiaár-válságban a kiváltó okok jelentős része a földgázpiacok elégtelen szerkezeti működésére vezethetők vissza – hangsúlyozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

A MEKH közleménye szerint Ságvári Pál az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) műhelyvitáján szólalt fel, ahol a jelenlegi uniós nagykereskedelmi villamosenergia-piaci modellt vizsgálták. Az elnökhelyettes elmondta, támogatni kell minden olyan javaslatot és intézkedést, amely a rugalmassági források piacra lépését ösztönözi, valamint a fogyasztók árkockázatokkal szembeni kitettségét mérsékeli. Fontos azonban azt is látni a jelenlegi energiapiaci árkrízissel összefüggésében, hogy az áram-nagykereskedelmi piacok szerkezeti problémáit nem lehet a földgázpiacok működésének felülvizsgálata nélkül megoldani – tette hozzá.

Fotó: Facebook

A műhelyvita hozzászólói egyrészt a hosszú távú áramvásárlási szerződések (PPA) szélesebb körű elterjesztésében látják a megoldást, többen pedig a tisztán energiaár-alapú piacokat kiegészítő egyéb eszközök, például a kapacitásmechanizmusok általánosabb elismerése és alkalmazása mellet érveltek.

Szükséges lehet a tárolói kapacitásokba történő beruházások további ösztönzése, például a hibrid megújuló tenderek szélesebb körű alkalmazása. Fontos, hogy a fogyasztó választhasson olyan szerződést, amely védelmet nyújt a rövid távú árkockázatokkal szemben – közölte a MEKH.

(Borítókép: Mogyoród. 2020.08.07. Móricz István, Bors)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink