Felújítási lázban a magyarok

Hírek Figyelo.hu

Jelentősen élénkítheti a lakossági hitelpiaci keresletet az év eleje óta futó Otthonfelújítási program, illetve az ahhoz kapcsolódó, február óta elérhető állami kamattámogatás mellett igényelhető jelzáloghitel – derül ki a Figyelő által megkérdezett hitelintézetek nyilatkozataiból.

A pénzügyi szolgáltatók várakozásai szerint a lakáshitelek piacán akár két számjegyű bővülés is jöhet 2021 egészében,

de a felújítási program sokat segíthet az egyéb fogyasztási hitelek – elsősorban a személyi kölcsönök – keresleténél is.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az esztendő első négy hónapja már egyáltalán nem alakult rosszul a lakossági hitelek új kihelyezései szempontjából, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy néhány hónapja még a koronavírus-járvány harmadik hulláma határozta meg az ország mindennapjait. A jegybank statisztikái alapján 2021 január–áprilisában már több mint 340 milliárd forintot tett ki a frissen megkötött lakáshitel-szerződések összege, ami 7,7 százalékos bővülést tükröz az egy évvel korábbi értékhez képest. Ráadásul a negyedik hónap már történelmi csúcsot hozott az új lakáshitel-szerződéseknél, 107 milliárd forint feletti volumen mellett.

A személyi kölcsönöknél is érezhetően élénkül a piac:

márciusban és áprilisban már egyaránt több mint 37 milliárdos szerződéses összeget regisztrált az MNB, ami az év elejéhez – és főleg a múlt esztendő utolsó hónapjaihoz – mérten egyáltalán nem rossz teljesítmény. 2021 első harmadának az adatait vizsgálva persze még nagyjából 8 százalékos éves visszaesést mutat a személyi hitelek új kontraktusainak a volumene, ám ez a nagyjából 11 milliárdos hátrány akár egy-két hónap alatt eltüntethető.

A lakáshitelpiac élénkülésében egyre nagyobb a szerepe a felújításnak, ami jól látszik az MNB vonatkozó statisztikáin is.

A jegybank adatai szerint áprilisban a háztartások már 11,2 milliárd forintnyi lakáshitelre kötöttek szerződést ezzel a céllal, miközben márciusban még 6,7 milliárd, februárban pedig 2,9 milliárd forintot ért el ez az összeg. Ennek nyomán az idei első négy hónapban 23,2 milliárd forintnyi kölcsönt helyeztek ki felújítási célra a pénzügyi szolgáltatók, ami az összes új lakáshitel-szerződés 6,8 százalékát adta: ez első ránézésre ugyan nem túl nagy arány, de így is jóval jelentősebb a korábbi évekre jellemző 3-3,5 százaléknál.

A renoválás szándékával felvett lakáshitelek gyors térnyerésében meghatározó a szerepe a már említett Otthonfelújítási programnak.

A projekt keretében a gyermeket nevelő családok felújítási, korszerűsítési munkálatainak a felét átvállalja az állam – de legfeljebb 3 millió forintot –, ha az igénylők megfelelnek a szabályozásban meghatározott feltételeknek. Tekintettel arra, hogy a költségek megtérítése utólag történik, februárban egy állami kamattámogatás mellett igényelhető jelzáloghitel-konstrukció is megjelent, amelynek a paramétereit a program feltételeihez igazították.

Itt a lista az építőanyagok drágulásáról

A támogatott konstrukciónál legfeljebb hatmillió forint kölcsön igényelhető tízéves futamidő és évi 3 százalékos kamat mellett.

Fontos feltétel, hogy a hitel folyósítása után egy éven belül be kell jelenteni a munkálatok befejezését. Ha ez megtörtént, az otthonfelújítási támogatás összegét a Magyar Államkincstár folyósítja a hitelező banknak, amely azt – díjmentesen és automatikusan – a kölcsön előtörlesztésére fordítja. A Figyelőnek nyilatkozott pénzügyi szolgáltatók tapasztalatai szerint pedig igen jelentős az érdeklődés az állami támogatás mellett nyújtott felújítási célú jelzáloghitel iránt.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

(Borítókép: Zivica Kerkez, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink