Feltörték, kirabolták és kigúnyolták a legtitkosabb amerikai titkosszolgálatot

Hírek
Az a szervezet, amelynek a fél világ internetes biztonságának a megvédése lenne a feladata, a saját rendszereit sem volt képes megvédeni - írja a The New York Times.

A National Security Agency (NSA) az Egyesült Államok legnagyobb titkosszolgálati szervezte, számos más nemzetbiztonsági ügynökség munkáját és adatait hangolja össze. A szervezet amerikai állampolgárok sokaságáról tárol adataokat, és feladatai közé tartozik az Egyesült Államok ellenségei elleni internetes hadviselés.

A The New York Times (NYT) beszámolója szerint a titkosszolgálat ellen a magát “Shadow Brokers-nek” (Árnyékügynökök) nevező hacker szervezet követett el sikeres támadást. A hackerek üzenete szerint az NSA az amerikai adófizetők pénzén kifejlesztett kiberfegyvereket ad el bárkinek, aki hajlandó fizetni érte, köztük az Egyesült Államok ellenségeinek, így Észak-Koreának és Oroszországnak is.

“Katasztrófa minden szinten” – nyilatkozta a lapnak Jake Williams internet-biztonsági szakértő, aki korábban az NSA hackercsoportjánál dolgozott. “Ezek a kiszivárogtatások súlyosan károsítják a titkosszolgálatot és annak internetes képességeit” – fogalmazott Leon E. Panetta, a CIA korábbi első embere. A NYT-nek nyilatkozó NSA forrás elismerte, hogy számos korábbi netes támadást az NSA által kifejlesztett fegyverekkel követtek el.

A történet onnan indult, hogy Jake Williams internetbiztonsági szakértő a cége blogjára írt egy bejegyzést (név nélkül) a Shadow Brokres nevű hacker csoportról, amely valami furcsa módon tudomást szerzett azokról a hacker eszközökről, amelyeket az NSA használ. Aztán egyszer egy este megnézte a Twitter fiókját és megdöbbenve tapasztalta, hogy a csoport azonosította (mint az NSA korábbi ügynökét) őt és dühös üzenetben tiltakozott a blogbejegyzés ellen. Williams a TAO-nál (Tailored Access Operations) dolgozott, amely egyedi internetes “műveleteket” hajtott végre. Ezt – munkakörének megfelelően – nem hozta nyilvánosságra, a csoport mégis megtudta.

“Olyan műveletekről van tudomásuk, amelyeket még a TAO-s társaim se ismernek” – nyilatkozta Williams. “Bárki is írta ezt nekem, vagy nagyon magas helyen lévő belsős, vagy nagy mennyiségű műveletei adatot lopott el” – tette hozzá. Az NSA eszközeinek kiszivárgása tipikusan olyan helyzet, amikor az egészet újra kell kezdeni – fűzte hozzá mindehhez a CIA korábbi első embere.

Az NSA belső elhárítása, a Q-Group és az FBI 15 hónapnyi nyomozás után sem tudja, hogy az adatokat belülről szivárogtatták ki, hackerek törtek be az adatbázisokba, vagy mindkettő egyszerre. Mindössze három alkalmazottat tartóztattak le, mert minősített anyagokat illetéktelenül tároltak. A házon belül általános az a vélemény – írja a NYT -, hogy a Shadow Brokers már most jóval nagyobb károkat okozott az amerikai titkosszolgálatoknak, mint Edward J. Snwoden, aki 2013-ban négy laptopnyi tikos anyaggal sétált ki az NSA ajtaján.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink