Félretették az extra pénzek nagy részét

Hírek Figyelo.hu
Egyelőre a bankokban pihen a szja-visszatérítések és az egyéb, az év elején kifizetett juttatások nagyobb része, vagy az ügyfelek számláin, vagy a hitelintézetek által kezelt alapokban.

Az év elején kifizetett, részben egyszeri juttatások – személyijövedelemadó-visszatérítés, 13. havi nyugdíj, fegyverpénz – jelentős részét még mindig a folyószámláin tartja a lakosság, ám az extra jövedelem jelentős részét már be is fektették az érintettek – derül ki a Figyelő által megkérdezett pénzügyi szolgáltatók válaszaiból. Amint korábban már beszámoltunk róla, a megtakarítási piac szempontjából is jelentős tételekről van szó: csak a visszatérítés 1,9 millió magánszemélyt érinthetett, összesen mintegy 600 milliárd forint adót kaphattak vissza a gyermeket nevelő szülők – döntő többségükben február közepéig.

A K&H Csoporttól azt a választ kaptuk, hogy az ügyfelek a jelenleg futó rendszeres befektetési kampányuk keretében is be tudják fektetni az szja-visszatérítéssel kapott összegeket. A kampányban részt vevő kliensek 13. havi jóváírásra is jogosulttá válhatnak, ha a részvételi feltételekben meghatározott befektetési alapok egyikében helyezik el a megtakarításaikat. Az extra jóváíráshoz tizenkétszer kell teljesíteni a rendszeres befektetést. A K&H Bank ügyfeleinek további lehetőségei is vannak, akár egyösszegű invesztíciók igénybevételére is. Számításaik szerint így a befektetésekbe, illetve a megtakarításokba áramló összeg meghaladhatja az összes visszatérítés akár egyötödét is.

Az Erste Bank három területen vizsgálta az év eleji juttatások hatásait: milyen többletköltéseket generáltak, hogyan hatottak a hitelek törlesztésére és hogyan a megtakarításokra

– nyilatkozta a Figyelő kérdésére Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese a pénzintézet éves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

Ami az első szempontot illeti, a bankkártyás forgalmi adatokból szinte azonnal észlelhető volt, hogy a lakosság költései megnőttek. A hitelek előtörlesztéseinél szintén látszott pozitív irányú elmozdulás: bár kiugrásról Harmati László szerint nem lehet beszélni, kétségtelenül látszott a nagyobb ügyfélaktivitás. Ami pedig a megtakarításokat illeti, nagyon erősnek bizonyult az év eleje, a számlanyitások száma jóval magasabb volt a megszokottnál, különösen a rendszeres megtakarítási programok iránti kereslet emelkedett meg látványosan. „Mindezek nyomán kijelenthető, hogy az ügyfelek jelentős része előre átgondolta, mit kezdjen a rendelkezésére álló pluszbevétellel, és megfontolt döntést hozott” – emelte ki a vezérigazgató-helyettes. Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. vezérigazgatója szintén élénk érdeklődésről számolt be a befektetési termékek iránt, kiemelve, hogy az elmúlt hetekben az átlagosnál jóval nagyobb számban csatlakoztak új ügyfelek az Erste Future befektetési programhoz is.

Az OTP Banknál a február 15-ig kiutalt szja-visszatérítéseknél azt látják, hogy ezek az összegek döntő többségben a bankon belül maradtak. A megtakarítási termékek közül az ügyfeleik jellemzően a likvidebb megtakarítási formákat részesítették előnyben. Az OTP-nél tavaly a betétek dinamikusan, 16 százalékkal bővültek, csoportszinten mintegy 1000 milliárd forinttal emelkedett a volumenük. Magyarországon különösen nagy mértékben, 25 százalékkal nőtt a betét-állomány, idehaza a lakossági betétek 16 százalékkal, 6262 milliárd forintra emelkedtek 2021-ben.

A Raiffeisen Banknál 2021 a befektetési alapok sikeréről szólt, az alapkezelő kezelt vagyona a piaci átlagot meghaladó mértékben nőtt a támogató programoknak, a tudatos termékfejlesztési stratégiának és az átfogó értékesítésösztönzésnek köszönhetően. Az idei év is a befektetések iránti érdeklődés jegyében indult a pénzintézetnél, valamennyi ügyfélcsoport messze a korábbi átlagot meghaladó mértékben választotta megtakarításai elhelyezésére az állampapírokat, a befektetési alapokat és az úgynevezett certifikátokat (a befektetésekre szóló igazolásokat). A kliensek kockázatvállalási hajlandóságát további értékesítéstámogató akciókkal igyekezett a bank erősíteni, így kedvezményes vételi jutalékot vezetett be az ESG befektetési alapokra, illetve utólagos díjjóváírással támogatta a rendszeres befektetési programban részt vevő ügyfeleket is.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink