Félreérti a Nyugat a kínai-orosz kapcsolatokat

Hírek vg.hu
Nem két egyenlőtlen fél aszimmetrikus együttműködéséről van szó Kína és Oroszország esetében.

Aggódó figyelemmel követik, bár nem teljesen értik nyugaton Oroszország és Kína egyre szorosabb kapcsolatát, kíváncsian várják, hogy mostani pekingi tárgyalásaikon mennyire mélyítik tovább a gazdasági, katonai és geopolitikai együttműködést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggel érkezett meg Pekingbe, és vendéglátójával, Hszi Csin-pinggel együtt azonnal globális stabilitási tényezőként méltatta a kétoldalú kapcsolatokat. Hszi szerint az együttműködés nem csupán a két nép alapvető érdeke, hanem a békét is szolgálja. Putyin pedig azt emelte ki, hogy a kapcsolatuk „nem opportunista és nem irányul senki ellen”. „Együtt támogatjuk az igazságosság elveit és a többpólusú valóságot tükröző, a nemzetközi jogon alapuló demokratikus világrendet” – jelentette ki.

A CNBC emlékeztetett, hogy mindkét ország kapcsolatai romlanak a Nyugattal az ukrajnai háború és a globális kereskedelmi viták következtében.

Így amerikai elemzők is elismerik, hogy Pekingnek kevés lehetősége maradt a Moszkvához való közeledésen kívül.

Nem kényszerházasság vagy szövetség

Sam Greene, a washingtoni székhelyű Center for European Policy Analysis (CEPA) programigazgatója úgy véli, valószínűleg túlzás lenne Kínát és Oroszországot stratégiai partnernek nevezni, „de stratégiai szempontból sok tekintetben egymáshoz igazodtak, talán nem teljesen a saját akaratukból, és talán nem is teljesen a saját kedvükre, de elkerülhetetlenül az általuk és a nyugati kormányok által hozott döntések eredményeként”.

A másik nélkül sem Putyin, sem Hszi nem tudja elérni azt, amit akar, sem otthon sem pedig nemzetközi viszonylatban. Ugyanakkor a kapcsolat aszimmetrikus, Kínának sokkal több opciója van, mint Oroszországnak – vélekedett.

Fotó: AFP

Európából másképp látszik

Másképp értékelte a Moszkva és Peking közötti kapcsolatokat egy korábbi podcastben Kusai Sándor volt kínai magyar nagykövet. Azt emelte ki, hogy a kínai külpolitikai tradíció nagyban különbözik a nyugatitól.

„Nálunk volt brit birodalom, most van amerikai világbirodalom. Mi mindenáron szabályozni, kontrollálni akarjuk a világot, a kínaiaknak viszont egy másfajta, évezredek óta alkalmazott hatalomgyakorlási koncepciójuk van, amelynek sokkal jobban megfelel a világ néhány nagy erőcentruma közötti tárgyalások, kiegyezések folyamata” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra is, hogy Hszi már 2017-es hatalomra kerülésekor célul tűzte ki, hogy Kínát alternatív globális hatalommá változtassa, és az ukrajnai háború erre megteremtette a lehetőséget, mert megkezdődött az egypólusú világrend lebontása.

A Nyugat alábecsüli a kapcsolat erejét

Natasha Kuhrt, a Londoni King’s College hadtudományi adjunktusa szerint is nagyon sokrétű, többdimenziós a kapcsolat a két ország között, amely már körülbelül 30 éve épül és fejlődik.

„Talán úgy tűnhet, hogy az egyetlen alapja a Nyugattal szembeni ellenségesség, de sok más faktor is összehozza őket” – nyilatkozta a CNBC-nek.

Oroszország számára előnyös a kereskedelmi kapcsolat, különösen energetikai téren, Peking számára pedig a közös érdek a közép-ázsiai biztonság és stabilitás fenntartásában. Emellett profitál Oroszország katonai tapasztalataiból és gyors fejlődéséből a védelmi technológia területén. Azt Kusai Sándor is kiemelte, hogy Kínának szüksége van arra a hatezer nukleáris rakétára, amellyel Oroszország rendelkezik, hogy az Egyesült Államokkal kialakuló esetleges konfliktus esetén védőernyőt biztosítson a számára.

Úgy vélem, tévedés a kétoldalú kapcsolatra egyfajta érdekházasságként tekinteni, ahogyan hosszú ideje Nyugaton látják, mert ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag alábecsüljük az együttműködésük erejét

– figyelmeztetett Kuhrt.

Fotó: AFP

Mindkét fél nyer

Greene szerint is helytelen egyenlőtlen felek szövetségeként jellemezni a kínai–orosz kapcsolatokat, mert mindkét ország rengeteget nyer belőle. Kína kedvező áron jut hozzá az orosz olajhoz és gázhoz, valamint befektetési lehetőségekhez a nyugati cégek kivonulása után. Oroszország hozzáférést biztosít Peking számára a stratégiai és kereskedelmi szempontból vonzó Északi-sarkhoz is.

Oroszország pedig a kétoldalú kereskedelmi forgalom révén garantálja, hogy fokozatosan áramoljon a pénz a gazdaságába, ami „valóban kritikus fontosságú Putyin számára”. „Igaz, nem olyan preferenciális vagy baráti feltételek mellett, mint gondoljuk, mert Kína továbbra is nagyon keményen alkudozik minden kereskedelmi kapcsolatában” – jegyezte meg.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink