Felpörögtek az építkezések vidéken

Hírek Figyelo.hu

Budapesten kétszer annyi lakást adtak át, mint tavaly, országosan pedig 29 százalékkal több készült el az első negyedévben. Mindeközben a fővárosban 79 százalékkal bezuhant az építési engedélyek száma, vidéken viszont 80 százalékkal megugrott. Az építési engedélyek körében országosan 1,2 százalékos az időarányos elmaradás – írja a Világgazdaság.

Elsősorban Budapesten nőtt az átadott lakások száma, a fővárosban 2708 lakást vettek használatba január és március között, több mint kétszer annyit, mint egy évvel korábban. A megyei jogú városokban 12 százalékkal több, a kisebb városokban és a községekben viszont 9, illetve 11 százalékkal kevesebb lakás épült, mint az előző év azonos időszakában. Országosan 6153 lakás készült el, ami 29 százalékkal több, mint 2020. első negyedévében – derül ki a KSH szerdai gyorsjelentéséből.

  • Budapest mellett a legnagyobb újlakás-piacot jelentő Pest régióban 3,6 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy éve.
  • Az átadott lakások száma az egyes régiókon belül is változatosan alakult, ám Észak-Alföld valamennyi megyéjében kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban.

A szabályozás várható szigorítása miatt a családi házat építők arra törekedtek, hogy 2020 végéig használatba vegyék az ingatlanokat. Az előrehozott családiház-építések miatt 2021 I. negyedévének lakásépítésében a többlakásos épületek domináltak. Ennek következtében a vállalkozások által épített lakások aránya 57-ről 71 százalékra növekedett 2020 azonos időszakához képest, míg a természetes személyek által épített lakások aránya 43-ról 28 százalékra csökkent. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 30 százaléka családi házban, 67 százaléka többlakásos épületben, 0,5 százaléka lakóparkban található.

  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 16,2 négyzetméterrel, 80,3 négyzetméterre csökkent 2020 I. negyedévéhez képest.
  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 6946 volt, 1,2 százalékkal kevesebb, mint 2020 azonos időszakában.

A fővárosban rendkívüli mértékben visszaesett, miközben minden egyéb település kategóriában erősen nőtt az építési kedv: Budapesten 79 százalékkal kevesebb, a megyei jogú városokban 77, a többi városban 82, a községekben pedig 84 százalékkal több lakás építését kezdeményezték, mint az előző év azonos időszakában.

Az építendő lakások száma Pest régióban 79 százalékkal emelkedett. Minden más vidéki régióban is növekedés tapasztalható, de Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön így is rendkívül alacsony az építendő lakások száma, így az új lakások nagy többsége várhatóan ezután is a központi és a dunántúli régiókban készül majd el. A keleti országrészben csak Észak-Alföld régióban adtak ki nagyszámú, közel 1000 építési engedélyt, ez az egy évvel korábbi érték háromszorosa.

Az építtetők az esetek 67 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb (39 százalék), és a községekben a legmagasabb (96 százalék).

A kiadott új építési engedélyek alapján 63 százalékkal több, összesen 3867 lakóépület építését tervezik. A tervezett egylakásos lakóépületek aránya 78, a három- vagy annál több lakásosoké 6,4 százalék. A létesítendő nem lakóépületek száma 883, 1,6 százalékkal több, mint 2020 I. negyedévében.

(Borítókép: Shutterstock)

További híreink