Felpörgőben a német gazdaság

Hírek
A német GDP 2017-ben 1,8 százalékkal nőhet az Ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb prognózisa szerint, korábban 1,5 százalékot vártak. A hír a magyar gazdaságnak jó, miután legnagyobb kereskedelmi partnerünk és befektetőnk pont Németország.  

A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézete 2018-ra vonatkozó növekedési prognózisán is javított: a korábbi 1,8 százalék helyett két százalékos növekedést várnak a szakértők. A német gazdaság erős és stabil, az idei első féléves növekedés annyira szilárd, hogy a lendület a jövő évben is kitarthat. A gazdasági bővülés motorja leginkább a belső fogyasztás és az építőipar – derül ki az Ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb prognózisából.

Az intézet közölte: a vártnál nagyobb mértékben javult, rekordszintre emelkedett az év ötödik hónapjában az Ifo intézet német üzleti hangulatindexe. Az Ifo szerint a németországi foglalkoztatottak száma 43,6 millióról idén 44,2 millióra, jövőre pedig 44,6 millióra, új rekord szintre emelkedhet. Ezzel szemben a munkanélküliek száma 2,7 millióról idén 2,5 millióra csökkenhet, jövőre pedig további javulással 2,4 millióra eshet, így a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékról idén 5,7 százalékra, jövőre pedig 5,5 százalékra süllyedhet. Az inflációs rátát illetően emelkedést jelez előre az Ifo: idén 1,7 százalék lehet, jövőre pedig 1,6 százalékot érhet el. Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a német kormány pedig 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár.

Az Ifo híre a magyar gazdaságnak különösen jó, miután legnagyobb kereskedelmi partnerünk és befektetőnk pont Németország. Mind a kivitel, mind pedig a behozatal tekintetében 30 százalékos az érintettség Európa legnagyobb gazdasága felé.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink