Felpörgette az elektronikus fizetéseket a turizmus

Hírek Tóth Balázs
Az elektronikus fizetések mértéke ugrásszerűen nőtt, míg az infrastruktúra kismértékben bővült idén, az április-júliusi időszakban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái alapján az idei év első három hónapjához hasonlóan ismét jelentős mértékben emelkedett a bel- és külföldi kártyás vásárlások száma és értéke is, amiben a turizmus élénkülése és az infláció is szerepet játszott.

Negyedévről negyedévre 16 százalékkal, 2021 azonos időszakával összehasonlítva pedig 29 százalékkal nőtt április és július között a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított tranzakciók száma. Az MNB 2022 második negyedévére vonatkozó statisztikái alapján a mintegy 364 millió belföldi kártyás vásárlás értéke átlépte a 3000 milliárd forintot, ami éves összehasonlításban 31 százalékos bővülést jelent. Az elektronikus fizetési megoldások töretlen népszerűségéről árulkodik, hogy a kártyás tranzakciók kétszámjegyű növekedése mellett a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal kezdeményezett belföldi készpénzfelvételek darabszáma a tavalyi év azonos időszakához képest csupán 3, összege pedig csak 8 százalékkal 2300 milliárd forintra emelkedett.

A turizmus is segít

A turizmus élénküléséről tanúskodik, hogy a hazai kibocsátású kártyákkal külföldön lebonyolított vásárlások darabszámában éves szinten 24 százalékos, de összegét tekintve még ennél is sokkal magasabb, 62 százalékos növekedést regisztráltak. A külföldi kibocsátású kártyákkal lebonyolított belföldi tranzakciók száma megnégyszereződött, míg összegük közel ötszörösére emelkedett. A kirívó ugrást a határokon átívelő turizmus fellendülése mellett az orosz-ukrán háború elől hazánkban menedéket kereső külföldi állampolgárok vásárlásai magyarázhatják.

A kártyaelfogadó helyek száma szintén tovább bővült: 2022. július végére már csaknem 150 ezer elfogadóhelyen több mint 230 ezer POS-terminál üzemelt. „Az elfogadóhelyek és POS-terminálok számának növekedése arról tanúskodik, hogy a 2020 végén és 2021 elején megfigyelhető hirtelen bővülést – amit az elektronikus fizetés biztosítására vonatkozó törvényi előírás magyarázott – mára felváltotta az organikus gyarapodás. Ugyanakkor látható, hogy egyre több vásárló keresi azokat az üzleteket, ahol kártyával is fizethetnek” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

További híreink