Felpörgette az adóellenőrzéseket tavaly a hatóság

Hírek Figyelő
Jelentősen nőtt tavaly az adóellenőrzések száma és hatékonysága – derült ki a Nemzeti Adó-és Vámhivatal adataiból. Az EY Law adóperekkel foglalkozó szakértői szerint a NAV új, adatalapú mesterségesintelligencia-modelljei a korábbiaknál hatékonyabban képesek az egyes anomáliák felderítésére.

Egyre több ajtón kopogtat a NAV: az éveken át tartó stagnálás után a 2021-es adatokhoz képest tavaly nem csak az adóellenőrzések száma emelkedett meg, de az ellenőrzésenként feltárt adóhiány is nőtt, ráadásul a kiemelt adózók körében is egyre jobb a vizsgálatok hatékonysága – hívják fel rá a figyelmet az EY Law adóperekkel foglalkozó szakértői az adóhivatal 2022-es évkönyve alapján. A kiadványban szereplő adatok szerint, ami 6,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A megállapított nettó adókülönbözet majdnem 200 milliárd forintot tett ki tavaly, ami 7,8 százalékos emelkedést eredményezett.

A kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózók esetében a lezárt vizsgálatok darabszáma 48 százalékkal emelkedett tavaly. Körükben az adóhatóság 864 ellenőrzést zárt le, amelyek eredményeként a hatóság 19,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel és közel ugyanennyi adóbírságot szabott ki. Ez az adóhiány egyes ellenőrzésekre lebontva 47-szeresére nőtt a 2021-es évhez képest.

NAV 02

A NAV szakemberei tavaly csaknem 160 ezer ellenőrzést végeztek el. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az EY szakértői szerint nem okozott meglepetést az áfa ellenőrzésekben tapasztalt dominancia, ugyanis az összes megállapítás 90,6 százaléka ebben az adónemben született. A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott transzferárak ellenőrzésére fektetett hangsúly is a várt eredményeket hozta: 2022-ben ugyanis 349 vizsgálatot folytatott le ezen a területen a NAV, és a lezárt ellenőrzések 77 százalékában összesen 3,5 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg. Kiemelt figyelmet kapott az autóipari szektor, és ez a tendencia várhatóan idén is folytatódik, ahogyan arra az adóhatóság 2023. évi ellenőrzési terve alapján számítani lehet.

Tavaly előtérbe kerültek az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokat, felújításokat szolgáló adókedvezményt igénybe vevő adózók ellenőrzése is. A vizsgálatok eredményeként az adózók 226 millió forint kötelezettségnövekedést és csupán 1,1 millió forint kötelezettségcsökkenést vallottak be.

Az EY szakértői felhívták a figyelmet arra is, hogy a NAV új, adatalapú mesterségesintelligencia-modelleket alakított ki, amelyek a korábbiaknál hatékonyabban képesek az egyes anomáliák felderítésére. Az áfa ellenőrzések hatékonyságát segíti a hatóság legfontosabb digitális ellenőrzési eszköze az Online Számla rendszer is. A lezárt jogkövetési vizsgálat eredményei alapján, az Online Számla rendszer adatainak hasznosításával mintegy 2,2 ezer adóellenőrzést végzett, és 54,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel a NAV. Ezen ellentmondások alapját az online számlaadatok és az áfabevallások közötti eltérés, valamint a teljesített számlaadat-szolgáltatások ellenére elmulasztott áfabevallási kötelezettség képezte.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink