Felpattant a kedvező uniós hírekre a forint

Hírek Figyelő.hu
Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán közölte, hogy felszállt a füst, elhárultak az akadályok az uniós források átutalása elől – írja a VG.hu. Az euróval és a dollárral szemben is erősödött a forint, s a tőzsdén is jó hangulatban indult a nap.

Jól fogadták a piacok az igazságügyi miniszter bejelentését. A poszt szerint a jogérvényesülésért felelős biztos tájékoztatása alapján a kormány kezdeményezte az Európai Bizottsággal egyeztetett igazságügyi csomag benyújtását az Országgyűlésnek, így tehát teljesítették, amit vállaltak.

A hírre erősödött a forint, míg kora reggel 373,70 fillért is kellett adni egy euróért, délelőtt 372,90 fillér körül mozgott az árfolyam. A dollárral szemben is erősödött a magyar fizetőeszköz, csütörtökön 11 óra előtt 373,20 fillérbe került egy zöldhasú.

A tőzsdén is jó a hangulat – fejtette ki a gazdasági portál. A vezető részvények közül jelentős, 1,7 százalékos pluszban van az OTP, 9826 forintot ér, de a közgyűlését megtartó Mol sem teljesít rosszul, az olajpapír 1,83 százalékos erősödéssel 2676 forinton forog. A Telekom 0,24 százalékos mínuszban 421 forintot ér, míg a Richter 0,1 százalékos csökkenéssel 8165 forinton áll.

Közben – nyilván nem a forint árfolyamát befolyásoló uniós események miatt – továbbra is egyéves csúcsa közelében mozog a dollárral szemben csütörtökön az euró – a forintnak is némi felhajtóerőt biztosítva –, mivel az eurózóna gazdasága meglepően jól teljesít, miközben az Egyesült Államokban az újra előtérbe kerülő banki kockázatok és az adósságplafon-vita borzolják a kedélyeket.

A dollár számára most egy valamivel nagyobb kihívást jelentő időszak következik, amelyre a befektetők már el is kezdték pozícióik kiépítését – mondta a Reutersnek Carl Hammer, a svéd SEB bank vezető stratégája. „Az amerikai kongresszusban közeledik az adósságplafon-vita, és a tengerentúli infláció is néhány hónappal hamarabb kezdhet mérséklődni, mint az európai” – tette hozzá.

A zöldhasú több mint 11 százalékkal esett szeptemberi húszéves csúcsáról. Elemzők szerint ennek hátterében az amerikai infláció csökkenése, a Federal Reserve kamatemelési ciklusának közelgő vége és az eurózóna vártnál magabiztosabb szereplése áll – fűzte hozzá a VG.hu.

Borítókép: Illusztrráció (Forrás: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink