Félmilliárdot „termelt” a hajdúsági számlagyár

Hírek
Vádlottak padján Debrecen ismert húsipari vállalkozója.

Nem kevesebb, mint tizenhárom személyt ültettek a vádlottak padjára a Debreceni Törvényszéken jelenleg folyó büntetőperben.

Köztük nem egy multimilliomost és egy városszerte ismert ügyvédet. Pontosabban volt ügyvédet. Dr. Cz. Csaba András korábban nagyban utazott, nem érte be havi kétmilliós apanázzsal. Annak az Advertumnak a társtulajdonosa volt, ami Magyarország legnagyobb vidéki médiacégeként hirdette magát.

Ebből annyi igaz, hogy 2008-ban milliárdokat akartak megmozgatni. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a Gyurcsány-kormány a cég által felveendő több mint 5 milliárd forintos hitelért vállalt garanciát, nem véletlen, hogy a Fidesz kommunikációja ezek után szocialista kötődésűként jellemezte az Advertumot. Pikánsnak mondható, hogy a most számlahamisítással gyanúsított dr. Cz. Csaba András ugyanebben az időben a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat pénzügyi bizottságának külső tagja volt – azaz pandúrból lett rabló.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja őket. Magyarán azzal, hogy áfát csaltak, nagyban, egész láncolatot működtetve.

A vádirat szerint 2011 őszén állította fel a hajdúsági számlagyárat az ismert debreceni húsipari vállalkozó, K. Zoltán és több bűntársa. K. Zoltán bűnszervezetet hozott létre J. Béla, és T.-né K. Marianna bevonásával, amelyhez később csatlakozott N. Andrea is. Egy volt debreceni ügyvéd, dr. Cz. Csaba András pedig a számlagyár működéséhez nyújtott jogi segítséget.

Az ügyészség álláspontja szerint sorozatban állították ki a fiktív bizonylatokat, jól összehangolt rendszerben. Ehhez persze az kellett, hogy K. Zoltán több cégben legyen egyszerre érdekelt. A közismert debreceni vállalkozó nevéhez fűződik többek között a Főnix Hús Kft., a Főnix Future Kft. és az ESZ-KIR Invest Kft. Sorozatban állítottak ki hamis számlákat, mégpedig olyan mennyiségben, hogy másoknak is bőven jutott belőle. A vádirat szerint a fiktív számlákat felhasználta a Böszörményi Baromfifeldolgozó Kft., a Baromficentrum 2003 Kft., a Kálmánházi Baromfifeldolgozó Kft. és a Keresztes-Mizse Kft. is.

Úgy tudjuk, a IV. rendű vádlott, Dr. Cz. Csaba András korábban ügyvédként praktizált, s már több éve K. Zoltánnak dolgozott, amikor 2011 őszén összehozott egy találkozót, amivel megalapozta a bűnszervezetet. J. Bélát –egyébként annak Kiskörösön működő presszójában – bemutatta K. Zoltánnak. Akkor és ott beszélték meg hárman a vádirat szerint, hogy számlagyárat hoznak létre. Bár a szóban forgó cégek termékeiket Magyarországon értékesítették, a hamis dokumentumokon Szlovákia és Lengyelország volt az úti cél. Az ügyészség vádirata szerint K. Zoltán havonta 2 millió forintot fizetett J. Bélának a fiktív bizonylatok kiállításáért, aki a sajátos papírmunkáért így legalább 30 millió forinthoz jutott. Ebből arra lehet következtetni, hogy másfél évig működött háborítatlanul a hajdúsági számlagyár.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség K. Zoltán I. rendű vádlottra, J. Béla II. rendű vádlottra és N. Andrea III. rendű vádlottra, mint a bűnszervezet tagjaira – halmazati büntetésként – fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, azzal a kitétellel, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatóak. A IV. rendű vádlottra, Dr. Cz. Csaba András volt ügyvédre börtönbüntetés kiszabását kérte a vádhatóság.

Kértük az egyelőre szabadlábon védekező ismert debreceni vállalkozót és a volt ügyvédet, fejtsék ki véleményüket, de mindketten elzárkóztak attól, hogy kommentálják a vádat. Az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy időt akarnak nyerni, mert az ügyüket tárgyaló bíróval szemben elfogultságot jelentettek be. Ezért az iratok most a táblabíróságon vannak, hogy az döntsön az elfogultsággal kapcsolatban.

„A per a bizonyítási eljárásnál tart, már számos tanút és szakértőt meghallgatott a bíróság. Az ügy 2018 első felében akár már be is fejeződhet.” – tájékoztatta a Figyelő Online-t Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője. A tét mindenesetre nagy: a debreceni számlagyár legalább 500 millió forinttal károsította meg a költségvetést.

Borítófotó: a Debreceni Ítélőtábla épülete. Tömör törvénykezés… (marosterv.hu)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink