Fellélegezhetnek a lengyelek: Brüsszel lezárta a jogállamisági vitát

Hírek vg.hu
Máris megtérült Donald Tusk leszámolása az előző kormánnyal szemben. Az eljárás végével Lengyelország újra érdemes lesz az uniós pénzekre, bár ehhez a demokratikus intézményeket is szét kellett verni.

Hétfőn az Európai Bizottság közölte, hogy vizsgálatuk alapján Lengyelország már nem sérti meg az uniós jogállamisági szabályokat, így az ügyben évekkel ezelőtt elindított eljárást is lezárták a tagállammal szemben

A tavalyi választási győzelem után kinevezett lengyel kormány egy sor intézkedést hozott az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok kezelése érdekében: elismerte az uniós jog elsőbbségét, elkötelezte magát az Európai Unió Bírósága mellett és megígérte, hogy biztosítani fogja a bírói függetlenséget is.

Ennek érdekében Donald Tusk, nemrég megválasztott miniszterelnök villámháborút indított az előzőleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttal és annak tagjaival szemben, amely során bezáratta a közmédiát, képviselőket tartóztatott le és nyomozást indított a volt igazságügyi miniszter, valamint a jegybankelnök ellen.

S bár a politikai leszámolást rengetegen ellenezték, Brüsszelt ezzel levette a lábáról, amely dicséretként most meg is szüntette a jogállamisági eljárást a lengyelek ellen.

A Bizottság közleményében kiemelték, hogy a lengyel kormány a 2024 februárjában lefogadott programján keresztül „megtette az első lépéseket” az uniós törvényrendszer újbóli bevezetése érdekében, így már nem áll fenn a jogállamiság súlyos megsértésének egyértelmű kockázata.

Az intézmény ezért tájékoztatta az Európai Tanácsot és a Parlamentet is, hogy lezárják a még 2017-ben elindított jogállamisági eljárást az ország ellen, amely többek között az uniós támogatások befagyasztásához is vezetett.

A mai nap új fejezetet jelent Lengyelország számára. Gratulálok Donald Tusk miniszterelnöknek és kormányának ehhez a fontos áttöréshez. A jogállamiság folyamatban lévő helyreállítása Lengyelországban nagyszerű a lengyel nép és az Unió egésze számára

– nyilatkozta a bejelentést követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az eljárás lezárásával azonban még nem nyugodhat meg a lengyel politika, mivel Brüsszel több területen még mindig nem elégedett a kormány munkájával, és továbbra is árgus szemekkel fogja figyelni az előző kormány hatalmának a lebontását.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Donald Tusk lengyel miniszterelnökként rohamtempóban hajtotta végre Brüsszel követeléseit / Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink