Fellázadtak az új adók ellen

Hírek MTI
Az ország életét megbénító tüntetések zajlanak már második napja Libanonban új adók ellen, amelyeket a súlyos gazdasági válság miatt akar bevezetni a kormány.

Pénteken több száz ember autógumik égetésével, barikádok emelésével megbénította a legforgalmasabb utak és kereszteződések forgalmát. Ezen a napon már nem nyitott ki sok iskola, bank és üzlet. A bejrúti nemzetközi repülőtér is megközelíthetetlen közúton. Helyenként összecsapások voltak a rendőrség és az erőszakos tüntetők között. Hivatalos adat szerint mintegy 60 rendőr megsérült, és rajtuk kívül sok civil.

A csütörtöki tüntetések és zavargások során meghalt két szíriai munkás, aki bent rekedt egy felgyújtott üzletben. A demonstrációk gyorsan terebélyesedtek olyan naggyá, amekkora kevés volt az idén az országban.

Az új adók egyebek között az internetalapú telefonbeszélgetésekre vonatkoznak, de a dohánytermékekre és az üzemanyagokra is.

A gazdasági válság után a tüntetések politikai válságba is süllyeszthetik az országot, amelynek még súlyosabb hatása lehet a gazdaságra – állapította meg az AP hírügynökség.

(Borítókép: Tüntetők rohamrendőrökkel csapnak össze a libanoni kormány tervezett megszorító intézkedéseit ellenző tiltakozáson Bejrútban 2019. október 18-re virradóra. Az adók kilátásba helyezett emelése miatt második napja torkollt erőszakba a fővárosi demonstráció. Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink