Felkötheti a nadrágot a Sony és a Nintendo

Hírek
Megérkezett a játékőrültek újabb ketyeréje a „világ eddigi legerősebb konzoljaként” bemutatott Xbox One X. Hogy mi mindenre jó? Rengeteg időt lehet elütni vele, és persze döbbenetes a grafikája. Bár a nyáron lehet strandolni kellene inkább, és nem a szobában kuksolni gombokat nyomogatva.  

A játék fanok teleposztolták eddig is a webet Project Scorpio néven futó fejlesztéssel, ami most Xbox One X néven mutatkozott be. Ez a korábbi Xbox kiegészítőkkel és játékokkal szerencsére egyaránt kompatibilis. Plusz 40 százalékot emeltek a teljesítményén: a nyolcmagos, egyedi AMD processzornak, 12 gigabájtos GDDR5 videó RAM-nak, 6 teraflopos GPU-nak és minimum 1 terrabájtos memóriának köszönhetően az Xbox One X minden eddigi konzolnál jobb teljesítményt és egyedülálló 4K felbontású nagy képfrissítésű (másodpercenként 60 képkocka) játékélményt nyújt.

A Microsoft elképesztő mennyiségű, 42 darab játékot is bemutatott az új ketyere premierjén. Lehet, hogy mégis otthon maradunk nyáron? Mégsem, mert csak majd karácsony előtt lesz kapható az új kütyü, most csak megmutatták, milyen is lesz majd.

A Hwsw.hu szakportál szerint a vállalat az E3 játékkiállításon bemutatott készüléke csak november 7-én kerül a boltokba nettó 499 dolláros áron, azaz ugyanakkora összegért, mint az eredeti Xbox One annak 2013-as megjelenésekor – ám 100 dollárral drágábban, mint a konkurens PlayStation 4 Pro.

Teljesítményével az Xbox One X a rivális PlayStation 4 Prót is messze maga mögött hagyja, a Sony legfrissebb konzolja ugyanis brutális, 4,12 TFLOPS-nyi számítási teljesítményt produkál. A dobozba mindezek mellett az ismert UHD Blu-Ray meghajtó és 2×2 802.11ac-s WiFi is került. Érdekesség, hogy a tiszteletet parancsoló teljesítmény dacára ez a készülék a Microsoft legvékonyabb konzolja, még a karcsú Xbox One S-nél is laposabbra sikerült, igaz 300x240x60 milliméteres dimenzióival, egy leheletnyit szélesebb és hosszabb mint az előd.

Ami a játékokat illeti, a vállalat az új modellt teljes mértékben támogató címeknél a 4K felbontást és HDR megjelenítést veszi célkeresztbe, a Full HD tévék esetében alacsonyabb felbontás mellett is szebb grafikát ígér, noha itt valószínűleg a játékfejlesztőkön múlik majd, hogy pontosan hogyan turbózzák fel az adott cím látványvilágát. Az Xbox One X megjelenésével több, már piacon lévő címhez is várhatók ingyenes frissítések, legyen szó a Microsoft saját zászlaja alatt kiadott játékokról vagy harmadik féltől származó szoftverekről, amelyekkel visszamenőleg is megkapják majd a 4K támogatást. Ilyenek lesznek többek között a Resident Evil 7, Rocket League, Gears of War 4, Forza 3 és a Minecraft is.

Sőt, az Xbox One modelleken hamarosan az eredeti Xbox-ra készült játékok is játszhatók lesznek. A vállalat a tavalyi E3-on jelentette be, hogy az Xbox One visszafelé kompatibilis lesz az Xbox 360-ra íródott címekkel, most pedig a sorhoz a konzolcsalád legidősebb tagja is csatlakozik – az egyik első ilyen játék a Crimson Skies lesz. A cég a leporolt játékok esetében is a korábbinál szebb megjelenést ígér. Azt a Microsoft egyelőre nem árulta el, pontosan mikortól lesznek játszhatók a klasszikusok az Xbox One modelleken, annyi azonban tudható, hogy még idén számíthatunk rájuk.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink