Felkészült a posta és az adóhatóság a karácsonyi nemzetközi forgalomra

Hírek MTI
A járvány miatt ebben évben kiszámíthatatlanná vált az EU-n kívüli országokból érkező, árut tartalmazó küldemények szállítási ideje.

Felkészült a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a karácsonyi nemzetközi forgalom miatti többletfeladatokra, a külföldről interneten vásárolt ajándékokat érdemes minél előbb megrendelni – hívta fel a figyelmet a Magyar Posta Zrt. logisztikai üzemeltetési igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Varga János elmondta: a karácsonyi időszakban a távol-keleti országokból érkező áruk szállítási ideje 6-8 hét is lehet, és ezt növelheti az útvonalak és szállítási módok koronavírus-járvány miatti esetleges változása. Az Európai Unió országaiból jellemzően 1-2 hét a szállítási idő.

A járvány miatt ebben évben kiszámíthatlanná vált az EU-n kívüli országokból érkező, árut tartalmazó küldemények szállítási ideje, ezért éves szinten 20 százalékkal alacsonyabb forgalomra számít a posta ezeknél a küldeményeknél – jelezte az igazgató.

Teleki József, a NAV repülőtéri igazgatóságának igazgatója ismertette: a 22 eurót meghaladó összértékű küldemények vámkötelesek. Az ilyen csomagok száma nem csökkent, tavaly 83 ezerszer vámkezelt EU-n kívüli országokból feladott küldeményeket a vámhatóság, az idén szeptember végéig 57 ezerszer.

(Borítókép: Postagalambok Vácon (Kurucz Árpád, Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink