Felkészül Sopron, Veszprém, Miskolc: időközi választások három megyeszékhelyen is

Hírek
Most vasárnap, a múlt hétvégi budapesti időközi választások után három megyeszékhelyen is önkormányzati képviselőválasztást tartanak. Az ellenzék abban reménykedik, hogy lehet esélye. Nem mindenhol választották azonban a “független-civil” jelölt támogatását.

A józsefvárosi polgármesterválasztás és az V. kerületi önkormányzati képviselőválasztást a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel nyerte meg. Izgalmas kérdés, hogy milyen eredmények születnek majd most vasárnap Sopronban, Veszprémben és Miskolcon, ahol egyéni önkormányzati képviselőválasztások következnek. Mindhárom vidéki megyeszékhelyen kormánypárti polgármester és városi közgyűlési többség dolgozik. A helyi politikai erőviszonyokat nem befolyásolják a szavazások, de jelzésértékűek lehetnek néhány hónappal az országgyűlési választások utáni politikai hangulat megítélésében.

Sopronban az 1-es választókörzetben kell új képviselőt választani, mert a Fidesz-KDNP-s Barcza Attilát országgyűlési képviselővé választották. A körzetben 4198 választópolgár él. A balos ellenzék itt nem a “független-civil” induló közös támogatását választotta: az MSZP Sógor Ferenc népművelőt küldi a szorítóba, a többi balos párt és a Jobbik pedig nem indul. A kormánypárti jelölt Filep Márk, és két független Németh Ede, és Rétfalvi Csaba is megméreti magát. A hosszú évek óta jobboldali Sopron 1-es körzetében 2014-ben Barcza 50,2 százalékkal győzött, a megyei jogú város 12 egyéni körzetéből a baloldali összefogás négy éve csak egyben tudott egyéni mandátumot nyerni, a többi városrészben a Fidesz-KDNP tarolt. A polgármester, Fodor Tamás is fideszes. Az időközi választás eredménye tehát nem fogja befolyásolni a városi közgyűlés erőviszonyait, a masszív jobboldali többséget.

Veszprémben ugyanez lesz a helyzet, akárki is nyeri a vasárnapi választást, hiszen itt 2014-ben mind a 12 körzetet a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek el, a polgármester pedig a kormánypárti Porga Gyula lett. A 8-as körzetet akkor a most országgyűlési képviselővé választott Ovádi Péter nyerte el, 54 százalékos eredménnyel. A baloldali összefogás csak 26 százalékot ért el a négyezernél alig több szavazópolgár lakta körzetben.

Ovádi április 8-án, az országgyűlési választáson a teljes baloldal által támogatott “civilt”, Kész Zoltánt verte meg elég meggyőző fölénnyel, 48,7-31,4 százalékos arányban.

Különös, hogy a 2015-ös időközi országgyűlési választáson elsőként Veszprémben – sikeresen – kipróbált “független”-modellt a baloldal most már itt sem követi. A baloldali pártok és a Jobbik a 8-as egyéni körzetben a legegyszerűbb megoldást választották, nem támogatnak független jelöltet, inkább el sem indulnak a szavazáson. A “meccs” két induló, a Fidesz-KDNP-s Kovács Áron és az LMP-s Zelenák Adrián között fog eldőlni.

De láthatóan nem Sopronra, vagy Veszprémre gyúrnak a leginkább a baloldali pártok – vagy inkább a balliberális média – hanem az egykori balos fellegvárra, Miskolcra. Talán nem véletlenül, de itt a Jobbiktól az MSZP-ig beálltak egy “független” jelölt mögé, de nem lesz egyszerű dolguk. De erről majd később.

Itt ugyancsak képviselői összeférhetetlenség, lemondás miatt kell időközi választást tartani a 12-es választókörzetben, amelynek eddigi önkormányzati képviselője, a Fidesz-KDNP-s Hubay György nyerte a tavaszi országgyűlési választást. A kormányoldal részéről ez azért nagy eredmény, mert Hubay egy MSZP-s egyéni képviselőt, Varga Lászlót győzött le a 2-es választókerületben, méghozzá kilenc százalékkal. (A harmadik helyezett jobbikos indulóra tíz százalékot vert a kormánypárti induló, tehát az MSZP és a Jobbik fej-fej mellett végzett a körzetben.)

Érdekes hasonlóság, hogy a mostani időközi választás önkormányzati körzetében – ami természetesen területre és szavazószámra is sokkal kisebb, mint az egyéni országgyűlési választókerület – 2014-ben Hubay szinte ugyanolyan, 38 százalékos ért el, mint most az országgyűlési választáson. Akkor a balos összefogás jelöltje csak 25 százalékot kapott a 7200 szavazó által lakott miskolci körzetben. A várost a Fidesz-KDNP-s Kriza Ákos vezeti, a 20 egyéni körzetből 2014-ben 16-ban nyert a kormánypárti szövetség, mellettük két-két jobbikos és baloldali egyéni képviselő tudott egyéni mandátumot szerezni.

A Fidesz-KDNP Hubay György közvetlen munkatársát, Nagy Ákos ügyvédet indítja, aki a közgyűlés jogi bizottságának külsős tagja. Visszatérve a balos ellenzék és a Jobbik szövetségére, ők a független Erdei Sándort támogatják majd a választáson. Az egyiket. Ugyanis egy másik független Erdei Sándor is rajtvonalhoz áll. A valasztas.hu-n tehát két ugyanolyan nevű jelölt szerepel. A politikával nem nagyon foglalkozó, miskolci baloldali szavazókat még jobban elbizonytalaníthatja, hogy a baloldal és a Jobbik támogatását is élvező – igaz, pártnevet a szavazólapon majd nem fogják látni – egyik Erdei Sándort nem az eredeti, hanem a rádiós műsorvezető, humorista művésznevén, “Rokker Zsolttiként” ismerhetik. Csakhogy a művésznév nem szerepel majd a szavazólapon. 

De nem csak Erdeiék lesznek független indulók, hiszen egy Molnár Zsolt is ringbe száll, valamint a Munkáspárt-Magyar Munkáspárt indulója, Fülöp József Istvánné neve is szerepel majd a szavazólapon.     

Borítófotó: A szavazatszámláló bizottság tagjai az urnabontás után kiborítják az asztalra a borítékban lévő szavazólapokat egy önkormányzati választási napon (MTI Fotó: Komka Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink