Feljelentés Zuglóban

Hírek
A zuglói időközi önkormányzati választás eredményének megsemmisítését indítványozza Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke, mivel szerinte az egyik szavazókörében választási csalás történt - tudta meg a Figyelő. A helyi politikus szerint a baloldal pártjai élelmiszert és pénzt osztottak az önkormányzati bérházak lakóinak. Várnainak hangfelvétele is van a történésekről.

Furcsának találja Várnai László, hogy miközben a szavazókörök többségében  40-50 szavazattal szerzett többet a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltje, Bitskey Bence, mint a Fidesz-KDNP-s Somodi Zoltán József, addig az egyik szavazókörben több mint négyszer több (214) szavazatot kapott, mint a Fidesz indulója (53 voks). Itt található a kerület legtöbb, rossz állapotú bérháza. “Az itt élők többsége szociálisan hátrányos helyzetű, szegény ember, akik közül sokan jogcím nélkül bérelnek itt lakást, és tartoznak is az önkormányzatnak, kiszolgáltatott helyzetben vannak az önkormányzattal szemben” – mondta lapunknak Várnai.

Kifejtette, amit az MSZP csinált a körzetben az tényleg botrán. A CivilZugló Egyesület és az Együtt közös jelöltje, Drevenka Monika a harmadik helyen végzett a választáson.

Várnai információi szerint a baloldal a választás előtt élelmiszerekkel és háromezer forintos felajánlással kereste meg a szavazókörben lévő, Mexikói úti önkormányzati bérház lakóit. Húsvét környékén, az ajánlóívek aláiratásakor sonkát és túrót osztogattak a Demokratikus Koalíció pultjainál a Pillangó utcában és egyéb helyen. “A csatolt hangfelvétel  alapján tény, és a környéken többen is állították, hogy nagy értékű  ételcsomagokat osztottak ki. Szerinte felmerül a szavazatvásárlás gyanúja, a csatolt hangfelvételen 3000 Ft-ért keresnek szavazókat, és a hangfelvétel alapján többen mentek pénzért szavazni” – írta a helyi választási bizottságnak elküldött kifogásában. Mint folytatta, emellett a kampány során az önkormányzati házakban a bérlőknek a házak, lakások felújítását, számukra kedvező tulajdonosi döntések meghozatalát, például a lakbér hátralékuk elengedését, a jogcímek rendezését ígérték,  láthatólag rendelkezve ezen bizalmas, csak  a hivatalban, a kerületi vagyonkezelőnél rendelkezésre álló információkkal, listákkal. Szerinte az Utász utca 3. társasházban Hajdu Flórián alpolgármester a lakógyűlésen a ház és a környék felújítását ígérte,  abban az esetben, ha az MSZP jelölje nyer.

Várnai László április 25-én készült hangfelvétellel is rendelkezik. Eszerint a Mexikói út 3. és Mexikói út 14. szám alatt a megkérdezett nő azt mondta „a szomszédasszonyom ajánlotta, hogy -3000 Ft-ért menjek el szavazni, túrót és  sonkát osztottak…”

Ez Várnai szerint törvénysértő és kimeríti a választási eljárásról szóló törvény a választás tisztaságának megóvásáról, és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásáról szóló pontjait. Emelett sértik a büntető törvénykönyvet is, megvalósítják a választás, népszavazás, európai választás rendje elleni bűncselekményét is.  Úgy vélekedett, hogy mindennek a választás eredményére gyakorolt jelentős hatását bizonyítja, hogy a 14. szavazókör  –  melyben kiugróan sok önkormányzati ház, illetve önkormányzati bérlakás található – eredményei  irreális mértékben eltérnek a többi szavazókör  eredményeitől.  A többi négy szavazókörtől  eltérően a 14. szavazókörben az MSZP-s Bitskey Bence a szavazatai több mint a duplája a többi összes szavazatnak, míg a többi négy szavazókörben mindenhol kevesebb, mint az összes egyéb szervezetre leadott összes szavazat. A helyi politikus kifogásában rögzíti, hogy a választási bizottság állapítsa meg  a jogszabálysértés tényét és semmisítse meg a 14. szavazókör eredményét. Szerinte mivel a fenti jogsértések köre a választókerület egész területén megtörtént, az egész választási eredményt meg kell semmisíteni.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink