Felívelőben a magyar gazdaság

Hírek Figyelo.hu
Az újranyitás után a beruházások határozhatják meg a GDP alakulását a második fél évben.

Az idei második negyedévben ismét 2 százalékkal nőhetett a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest, ami éves alapon 15-17 százalékos felpattanás lenne – mondta a VG kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az első fél évben pozitív meglepetésre lehet számítani, ami az első negyedéves várakozásnál jobban szereplő gazdaságnak és a második negyedév újranyitásának köszönhető

– tette hozzá. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője az idei második negyedévre 16 százalék feletti növekedést vár az előző évhez képest az alacsony bázis miatt, szerinte az első fél évben 7,5 százalék körül alakulhat a bővülés.

  • Az ipar nagyot nőhetett a január–júniusi időszakban, az építőipar bővülése viszont elmaradhatott az átlagtól a bázishatások miatt.
  • A szolgáltatások vegyes képet mutathattak: a tavaly aránylag jól teljesítő ágazatok – például információ, kommunikáció – esetében kisebb növekedés várható.
  • A turizmus az első három hónapban kifejezetten gyenge volt, a második negyedévben azonban a korlátozások csökkenésének köszönhetően javulás várható, azonban még nem éri el a válság előtti szintet.

Az elemző hozzáfűzte: a mezőgazdaság tavaly kifejezetten rossz évet zárt, így emelkedésre lehet számítani a szektorban.

Az idei második fél évben 5-6 százalékkal nőhet a GDP, így 2021 egészében 6 százalékos bővülés várható

– hangsúlyozta Regős Gábor. Virovácz Péter három forgatókönyvet is felvázolt: az alappálya szerint 7,4 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék, ez akár 8,1 százalékig is felkúszhat, ha a nyersanyaghiány megoldódik, és az oltási program is új lendületet kap – gyengítve a várható negyedik járványhullámot. A legrosszabb esetben 6 százalékos bővülés jöhet az idén.

A jövő év eleji szja-visszatérítéshez szükséges 5,5 százalékos növekedés csak akkor nem érhető el, ha csaknem teljes járványügyi zárásra lenne szükség, és ezért a második fél évben újra recesszióba süllyedne a magyar gazdaság.

Az ING Bank vezető elemzője rámutatott: míg az első fél évben az újranyitás határozta meg a gazdaság teljesítményét, addig 2021 második felében a kutatás-fejlesztésen és a működőtőke-beáramláson alapuló beruházások lehetnek döntő hatással a GDP alakulására. A közelmúltban több elemző javította az idei prognózisát: a Kopint-Tárki 5,2 százalékos, a Raiffeisen Bank 6 százalékos, míg a Takarékbank 7,7 százalékos GDP-növekedést vár 2021-ben.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink