Felhajtja a piaci árakat a Gazprom

Hírek Figyelo.hu

Egy-két hónap alatt száz százalékot jóval meghaladó mértékben megugrottak a határidős gázárak az energiatőzsdéken.

Ez azzal is összefügghet, hogy a Gazprom, Nyugat-Európa legnagyobb külföldi gázellátója a 2021. október 1-jén kezdődő szállítási évre nem kötött le kapacitásokat a lengyel és az ukrán eladók esetében a GSA Platform és a Regional Booking Platform (RBP) nevű, gázszállítási kapacitásokat aukción értékesítő cégeknél. Más, derűlátóbb felfogásban készített jelentések szerint csak a rövid távú, havi lekötésre vonatkozott az oroszországi gázóriás távolmaradása. Mindennek a hatására – jegyzi meg a Lenta.ru – az európai szállításra szánt földgáz spot ára július elején ezer köbméterenként 410 dollár fölé szökött – ez csaknem a kétszerese a korábbinak.

Ami Ukrajnát illeti, 2024-ig gáztranzitszállítási egyezmény van érvényben Oroszországgal, azaz a Gazprom akkor is fizeti a tranzitdíjat a szerződésben meghatározott mennyiségű gáz után, ha a szerződöttnél kevesebbet vagy akár egyetlen köbmétert sem továbbít a vezetéken. A helyzet képlékeny – pillanatnyilag a Gazprom-szállítások a kontraktus szerintinek csak egy töredékét teszik ki. Vagyis a különbséget a mamutcég a szerződés alapján kifizeti az ukránoknak – és ezt Moszkvában nem is akarják elkerülni.

Ki jár jól?

Látszólag az ukránok. Ám a RIA Novosztyi július 6-i cikke egy nagyobb szabású, európai léptékű terv keretébe helyezi az ukrán elemet, és a Kijevnek teljesítendő összeget „járulékos veszteségnek” tekinti. A technikai leállásokkal, az ukrán tranzit lecsökkentésével Nyugat-Európában gázhiányt idéz elő az oroszországi szállító, amellyel felhajtja az árakat.

A Kremlhez közel álló moszkvai forrás szerint a Gazprom már a 180 dollár/ezer köbméteres árnál is a pénzénél van.

Ha az ellenérték nagyobb ennél, extraprofitra számíthat. Mint jeleztük, a nyugat-európai piaci ár jelenleg ennek a küszöbértéknek több mint a duplája, azaz amit a Gazprom elveszt a kijevi vámon, azt bőségesen behozza ezen a réven. És még támogatja is a hivatalos moszkvai politikát, amely Nyugat-Európát taktikázással, akár trükközéssel, zsarolással hosszú távú energiaipari együttműködésre akarja rászorítani.

Az EU-t megzavarták az Oroszországból érkező jelzések. Egyes elemzők a mind határozottabban Moszkva-ellenes álláspontra helyezkedő Brüsszelnek szóló figyelmeztetésként is értékelik a folyamatot.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Borítókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink