Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése szeptemberben

Hírek
Szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A naptárhatástól megtisztított növekedés 6,0 százalékos volt - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban, augusztusban 4,7 százalékkal nőtt a forgalom a nyers és a naptárhatással szűrt adat szerint egyaránt.

Az iparcikk boltokban március óta nem látott mértékben, 12,5 százalékkal, az élelmiszert és az élelmiszer jellegű vegyes cikkeket árusító üzletekben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A benzinkutak forgalma 2013 márciusa óta először csökkent, 0,5 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

Az év első kilenc hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 4,2 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához hasonlítva. Az iparcikkek eladása 7,5, az élelmiszereké 2,4 százalékkal nőtt a tavalyi első három negyedévhez viszonyítva, az üzemanyagok értékesítése 2,8 százalékkal emelkedett a naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A kiskereskedelmi forgalom szeptemberi alakulásáról november 23-án közöl részletes adatokat második becslése alapján a KSH.

További gyorsulásra számítanak az elemzők

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a szeptemberi adat jól mutatja az idén áprilistól tapasztalható kedvező trendet a kiskereskedelmi szektorban. Az elemző a kiskereskedelmi forgalom további dinamikus bővülésére számít, amely az év egészében akár a 4,5 százalékot is meghaladhatja. Kitért arra, hogy bár az ipari adatközlés még sokat befolyásolhat az összképen, de a kiskereskedelem teljesítménye alapján a harmadik negyedévben erős GDP-növekedés várható, amely elérheti a bank által várt 3,7 százalékos emelkedést is. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülési üteme, így idén 4,5 százalékos növekedésre számít, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet.

Borítókép: MTI/Kollányi Péter

Ezek is érdekelhetnek

További híreink