Felgyorsulhatnak az uniós agrárpénzek

Hírek
Új garanciatermék a takarékoktól – Tovább bővülhet az agrárhitel-állomány.

Már igényelhetik a takarékszövetkezeteknél a Vidékfejlesztési Programban projektjeikhez, beruházásaikhoz támogatást elnyert agrárvállalkozások az előleg visszafizetési garanciát. A hazai piacon eddig egyedülálló, a Takarékbank által kínált termék meggyorsíthatja az uniós támogatások lehívását, így a beruházások megkezdését. Ez azért jelentős segítség  a gazdálkodóknak, mert a Takarékok agrárszakmai műhelye, a Takarék Agrár Központ szerint mintegy 80 százalékuk készül beruházásra, amihez a második negyedévben – az első negyedévihez képest – akár 20 milliárd forinttal is több hitelre lehet szükségük.

Ez azt jelenti, hogy az első negyedév végére 450 milliárd forint körül alakuló hitelállomány körülbelül 20 milliárd forinttal emelkedhet tovább. Mégpedig azért, mert a mezőgazdaságban az év második negyedére esnek a tavaszi munkák, ilyenkor jelentkezik a termelési költségek, finanszírozási igények nagy része. Ezért ebben az időszakban az idén 4-5 százalékkal növekedhet a hazai agrárhitel-állomány a január-márciusihoz képest.

A hitelpiac élénküléséhez hozzájárulhat, hogy március végéig a Széchenyi 2020 támogatási ciklus összes uniós vidékfejlesztési pályázatát kiírták. Az elsőként benyújtott beruházási pályázatok bírálata az utolsó szakaszához érkezett, a következő hetekben, hónapokban a pályázók folyamatosan fogják kézhez kapni a támogatói okiratokat. Ennek birtokában azonnal igényelhetik az 50 százalékos előleget. Ennek lehívását gyorsíthatja fel a takarékokban – a hazai piacon elsőként – elérhető támogatási előleg visszafizetési garancia termék. Ebből az agrárvállalkozások a Takarékbank várakozásai szerint több tízmilliárd forint értékben igényelhetnek.

 „Az agráriumot a takarékok – mint a szektor hagyományosan meghatározó finanszírozói – kiemelten, stratégiai partnerként kezelik” – hangsúlyozza a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Vida József szerint „mindent megtesznek” annak érdekében, hogy ma is a legjobb ajánlatokat adják a mezőgazdasági vállalkozásoknak. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az elérhető források kapcsán arra emlékeztet: a Vidékfejlesztési Program felhívásainak teljes körű megjelenését követően a kormány elsődleges célja, hogy a rendelkezésre álló forrásokat minél hamarabb fel tudják használni a nyertes pályázók. Ennek alapja a támogatói előlegekhez való egyszerűbb hozzáférés, amihez viszont az európai uniós szabályok szerint 100 százalékos mértékű biztosítékot kell a kedvezményezettnek nyújtania. A most elkészült garanciatermék ezt könnyíti meg a gazdák számára. „Az előlegigénylés lehetőségének megteremtése, valamint a támogatási előleg visszafizetési garancia a kifizetések felgyorsulását eredményezi majd” – húzta alá az államtitkár.

A Takarék Csoport agrárhitel-állománya már az előző év azonos időszakban is a piacinál nagyobb mértékben bővült, s a Takarék Agrár Központ hasonló eredményre számít az idén is. Ennek hátterében nemcsak a takarékok hagyományosan erős vidéki jelenléte áll, hanem az is, hogy az ügyfelek között magas az egyéni gazdaságok aránya. Ezek száma országosan ugyan csökken, de összességében egyre több földet művelnek. A KSH adatai szerint a 2003-as mintegy 2,5 millió hektárhoz képest a múlt év közepén már 190 ezer hektárral (7,7 százalékkal) nagyobb területen gazdálkodtak. E tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik, így a Takarék Agrár Központ arra számít, hogy a gazdálkodóknak egyre több hitelre lesz szükségük. Ahogy a Vidékfejlesztési Program pályázatainak értékelése nyomán is élénkülés várható a mezőgazdasági beruházások tekintetében ebben az évben.

Érdemes megemlíteni a támogatási előleg visszafizetési garancia termék jellemzőit. A takarékszövetkezetekben elérhető terméket a Vidékfejlesztési Program projekt jellegű, beruházáshoz kapcsolódó jogcímekre (a LEADER/HACS programba és az egyszerűsített elbírálás alá eső, rendszeres támogatás kategóriába tartozók kivételével) érvényes, hatályos támogatási okirattal rendelkező mikro, kis- és középvállalatok igényelhetik. Bármilyen vállalkozási forma (őstermelő vagy egyéni vállalkozás is) nyújthat be kérelmet. Induló vállalkozásnak a takarékok a támogatói okiratban szereplő, megítélt támogatás 50 százalékának, de legfeljebb 200 millió forintnak a visszafizetését garantálják. A garancia lejárata igazodik a támogatói okiratban szereplő előleg elszámolási határidőkhöz. A garancia iránti kérelmekről a takarékszövetkezetek egyszerű bírálati folyamatban döntenek. A kérelmezőknek 100 millió forint garancia igényig nem szükséges tárgyi fedezetet nyújtaniuk. Az „alapbiztosíték” az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és egy természetes személy készfizető kezessége. A garancia és kezességvállalási díja rendkívül kedvező, ezeken felül egyéb díjakat, költségeket a takarékok nem számítanak fel.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink