Felelősség alól való kibújás az antiszemita-kártya több lengyel és magyar zsidószervezetnél

Hírek
Lengyel és magyar zsidó szervezetek számos alkalommal úgy próbálnak kibújni a felelősség alól, hogy antiszemitizmust kiáltanak, ha megpróbálják őket ellenőrizni – írja a Neokohn hazai zsidó portál a JTA hírügynökségre hivatkozva.

Egy izraeli-lengyel tényfeltáró újságíró, Nissan Tzurt a JTA zsidó hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy „bevett gyakorlat zsidó szervezetek részéről az antiszemitizmus vádjának felvetése akkor, amikor nyomás nehezedik rájuk amiatt, hogy elszámoljanak gazdasági jellegű ügyeikről”. 

„Mindez azt mutatja, hogy az antiszemita-kártya használata gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos ügyekben a mai napig hatásos eszköz Kelet-Európában. Azt gondolom, hogy ez nem maradhat így sokáig, mert mégis csak az érintett intézmények hitelességét rombolja” – fejtegeti Nissan Tzurt, aki több neves izraeli lapnak is tudósít.

A JTA összefoglalójába számos lengyel eset mellett hazai ügyek is bekerültek, többek között kiemelten utalnak arra a nemrég kiderült botrányra is, amely a Mazsihisz háza táján történt. Mint ahogy arról a Neokohn is beszámolt, a Síp utcai szervezetnél gyanús körülmények között tűnt el 120 millió forint.

Lapunk címlapon foglalkozott a Mazsihiszhez köthető, korábbi pénzügyi visszaélésekkel és elszámolási problémákkal. A szervezet pedig Heisler András, a Mazsihisz vezetőjének képi ábrázolását antiszemitának vélte. Ám az említett zsidószervezethez két, szorosan köthető személy szerint a Figyelő címlapja nem volt antiszemita.

Olti Ferenc korábbi elnökségi tag szerint Heisler András képi ábrázolása nem volt antiszemita, míg Feldmájer Péter, a Mazsihisz egykori elnöke pedig azt vetette fel, hogy a vádak csak a szervezet korruptságát erősítik – olvasható a Neokohn cikkében.

A Magyar Narancs korábban Köves Slomóval, az EMIH vezetőjével foglalkozott a címlapon, ám akkor a Mazsihisz nem kérte számon a balliberális újság szerkesztőségét, s az izraeli nagykövet sem emelte fel szavát, ahogy azt tette a Figyelő címlapjával kapcsolatban.

Olti Ferenc hozzátette: a Soros-kampány nem antiszemita, ezt a vádat Orbán Viktor is többször visszautasította, a miniszterelnök legutóbb egy német lapnak mondta el, hogy Soros Györgyöt nem a zsidósága miatt támadják, s a kormányfő megerősítette támogatásáról a magyar zsidóságot.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink