Feldebrőn gründoltak gigaborászatot Vargéáék

Hírek
Átadták a Varga Pincészet új borászatát az Egri borvidéken lévő Feldebrőn, a szőlőfeldolgozó nemcsak a borvidék, de a térség legnagyobbja is.

A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztő kapacitás. Az új pincészetben idén eddig 7,7 millió kiló szőlőt dolgoztak fel, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is. A Varga család eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészet létrehozásába, a két éve elkezdődött beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette.

„Nagy terveink vannak a feldebrői pincészettel és nagy reménységeink” – mondja Varga Máté, a pincészet ügyvezetője. Hozzáteszi, hogy új termelési kapacitásaik a létező legmagasabb műszaki és automatizálási szintet képviselik, illetve – a sport nyelvén szólva – az összes posztra a legjobb szakembereket „igazolták”, további fejlesztésekkel pedig a feldolgozást akár 15-16 millió kilóra tudják bővíteni. Azon dolgoznak, hogy új pincészetük is hozza azokat a sikereket a hazai és nemzetközi borversenyeken, amelyeket badacsonyörsi pincészetüktől már megszoktak.

A Varga családot három évtizede szoros baráti és üzleti kapcsolatok kötik az Egri borvidékhez, részben ennek köszönhetően közel 20 éve rendelkeznek itt 55 hektár egri szőlővel. Az érzelmi szálak mellett azonban gazdasági okok is szerepet játszottak abban, hogy két évvel ezelőtt elkezdtek építeni feldebrői pincészetüket. „A Balatoni borrégióban már nem tudtunk több kékszőlőt felvásárolni, ugyanakkor kiderült, hogy az Egri borvidéken nagyarányú kékszőlő telepítések folynak, ezért döntöttünk a beruházás mellett” – árulja el Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet vezetője.

Vargáék eddig főleg a badacsonyörsi és olaszliszkai pincészetükben készült balatoni és kisebb mértékben tokaji boraikról voltak ismertek. Az idei évben azonban a már korábban meglévő Egri Bikavér mellett több új egri borral, többek között az Egri Csillaggal és Kékfrankos Rozéval, illetve az „Egri borvidék legjobb desszertbora” címet viselő, késői szüretelésű Hárslevelűvel jelentek meg a piacon.

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai borvidéken működnek. A pincészet 2016-os árbevétele 4,7 milliárd forint volt, az alkalmazottak száma 186 fő.  Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort, 2016-ban 14,6 milliót. Boraik szinte az összes üzletláncban megvásárolhatók.

Borítókép: Varga Pincészet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink