Fel kell venni a zöld szemüveget

Hírek Figyelo.hu

Az Európai Bizottság programja, az európai zöld- megállapodás (Green Deal) nem ellenünk van, hanem olyan lehetőség, amellyel élnünk kell

nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: mezővédő erdősávok alakulhatnak ki, amelyek az apróvadállományra, a beporzókra, a környezet hűtésére, ezen keresztül pedig a mikroklímára hatalmas pozitív hatással lennének. Ez csak egy azok közül az intézkedések közül, amelyek a magyar termelők számára hasznosak, a brüsszeli klímapolitikai elvárásoknak is megfelelnek, és valóban meg is valósulhatnak.

A lap cikkében Nagy István azt is elmondta, szeretné elérni, hogy ne csak a termőföldre járjon SAPS, vagyis egységes területalapú támogatás, hanem a tavi felületekre is.

Ha ez bekövetkezne, akkor máris sokkal jobban megéri olyan területeken, amelyeken most kínlódnak, akár ideiglenes víztározót is létrehozni ahhoz, hogy a fölösleges vizet megőrizzük, és azt átmenetileg halászati célra is hasznosíthassák a gazdálkodók, amiből pluszbevételt érhetnek el

– húzta alá.

Az agrárminiszter szerint a Green Deal előnyös lehet a magyar termelőknek, de a programban rejlő lehetőségek kihasználásához fel kell venni a megfelelő szemüveget, és azon keresztül nézve kell végiggondolni, milyen az Európai Bizottságnak és Magyarországnak is megfelelő megoldásokat lehet alkalmazni.

.

Borítókép: Vas_man, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink