Feküdj a tű alá Te is!

Hírek
Felhívást tett közzé a Országos Vérellátó Szolgálat, mivel a vérkészletek csökkentek. Aki hős akar lenni, azonnal elindul vért adni.

A véradás a medicina egyik rendkívül fontos területe, életmentő tevékenység, már egyetlen alkalom is három emberen segíthet (balesetek, műtétek, stb.). Persze a véradás egyfajta visszajelzés azok számára is, akik "tű alá fekszenek", hiszen ebben az esetben biztosak lehetnek abban, hogy ők maguk egészségesek. Egyébként akik adtak már vért, pontosan tudják, mi történik a "csapolásig". Eleve csak az induljon útnak, aki elmúlt 18, de még nincsen 65 éves, a testsúlya meghaladja az ötven kilogrammot, egészségesnek érzi magát. Nem kizáró tényező sem a tetoválás, sem a testékszer, de csak abban az esetben, ha készítésük óta eltelt legalább félév. Kötelező a tesztek kitöltésével indul a történet, ahol – őszintén – be kell számolni a meglévő és a múltban elszenvedett betegségekről is. Történik szűrés természetesen a HIV-re, a Hepatitisz B és C-re, illetve szifiliszre is.

Kis  túlzással, de kijelenthető: a semmi mással sem pótolható vérből szinte sosincs elég, 2015-ben például 405 ezer egységniy vért adtak a véradók, miközben az egészségügy biztonságos működéséhez legalább tízezer egységnyi vérrel többre lett(lenne) szükség. A Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) intenzív kampányokat, toborzásokat tart a potenciális váradók körében annak érdekében, hogy ne álljon elő vészhelyzet.

Most viszont (megint) baj van. Az OVSZ kiadott egy közleményt, mindenkit véradásra hívnak. Mint írják, az elmúlt hetekben megnövekedett az egészségügyi intzézmények vérfelhasználása, s a nyaralások miatt kevés a véradó is, "a készlet csökkenő tendenciát mutat". Mint a szervezet fogalmaz, "fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére a vérkészlet stabilitásának megőrzése céljából; hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni."

Borítókép: MTI/Marjai János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink