Fékezhetetlen a napelemek telepítése, borítékolható az idei újabb csúcsdöntés

Hírek Figyelő
Több mint 250 ezer legfeljebb 50 kilowattos kiserőmű, döntően napelemes rendszer működik Magyarországon a Mavir Zrt. adatai alapján.

December elejéig meghaladta a 250 ezret a legfeljebb 50 kilowattos kiserőművek száma Magyarországon – írja az Energiaügyi Minisztérium a Mavir Zrt. adatai alapján

Csak az idén többet telepítettek belőlük, mint amennyit 2020-ig összesen. Az évtized elejéhez képest négyszer több napelemes rendszer üzemel a hazai háztetőkön. A bővülés különösen ahhoz képest látványos, hogy a korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését.

A háztartásiak mellett az ipari méretű naperőművek is szaporodnak

A Mavir összesítése szerint az ipari naperőműparkokkal együtt már az 5600 megawattot közelíti a hazai fotovoltaikus beépített teljesítmény. 2022 rekordév volt e téren Magyarországon, tavaly múltuk felül először az egy gigawattot az éves gyarapodásban. Az idén garantált az újabb csúcsdöntés, hiszen a tizenegy hónap alatt tapasztalt növekedés már több mint másfélszerese a múlt évinek.A kormány a januárban induló Napenergia Plusz programmal segíti a családokat a zöldenergia termelésében és eltárolásában a későbbi fogyasztásra. A 75 milliárd forintos keretösszegű felhíváson ingatlanonként legfeljebb ötmillió forint nyerhető el energiatárolót is tartalmazó, modern napelemes rendszerek létesítéséhez.

A cikk itt olvasható vg.hu

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink