Fékezhetetlen a lakossági hitelpiac

Hírek Barát Mihály Tamás
Bár az augusztus némi visszaesést hozott a lakossági hitelek új szerződéseinél, rendkívül erős a kereslet a piacon.

Most már tényleg elmondható, hogy idén elmaradt az uborkaszezon a lakossági hitelpiacon: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a nyári hónapokban is fennmaradt erős kereslet miatt 2021. első nyolc hónapjában összesen 1677,8 milliárd forintnyi lakáscélú- és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások, ami erőteljes, 20,9 százalékos emelkedést jelez a múlt év azonos időszakához képest.

Az MNB adatai szerint a bővülés döntő része a lakáshiteleknek köszönhető:

ezekből majdnem 850 milliárd forintnyit vettek fel az év első kétharmadában a lakossági ügyfelek, ami drasztikus, 41,7 százalékos ugrás az egy évvel korábbi, nem egészen 600 milliárdhoz képest. A fogyasztási hitelek új szerződéseinél ennél jóval szerényebb mértékű, 5 százalékos növekedést mutat a statisztika, közel 830 milliárd forintos szerződéses összeg mellett. Az, hogy a fogyasztási hitelek piaca is növekedni tudott, viszont már egyértelműen a személyi kölcsönöknek köszönhető: ezekből a 20201. első nyolc hónapjában regisztráltnál bő 30 százalékkal többet, 309,2 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások. A babaváró hitel új szerződéseinél viszont 9 százalékos visszaesést mutatott ki az MNB, nem egészen 380 milliárd forintos volumen mellett.

Maga az augusztusi hónap egyébként kissé szerényebbre sikeredett a sok szempontból új rekordokat hozó júliusinál, ám a számok így is rendkívül erős keresletről tanúskodnak.

Csak a lakáshiteleknél 117,8 milliárd forint értékben kötöttek például új szerződéseket, ami ugyan 11 százalékkal elmarad a júliusitól, de így is nagyon impozáns teljesítmény. A személyi kölcsönöknél pedig minimális, nagyjából 400 millió forintos csökkenést hozott az augusztus, közel 45 milliárdos összeg mellett.

A jegybank adatai szerint a nyár végén már csak 3 milliárd forint hiányzott a 9000 milliárd forintos lakossági hitelállományhoz, miután a portfólió mérete éves összevetésben 16 százalékkal emelkedett. Az állomány növekedésében a fogyasztási hiteleké – azokon belül is a babaváró kölcsöné – volt a meghatározó szerep.

Nem félnek a magyarok az áruhitelekhez nyúlni

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink