Fekete-tengeri gáz és exportremények

Hírek M.J.
Elindult egy kisebb tengeri gázmező kitermelése, de kérdéses, hogy exportőr lesz-e Románia az évtized végére.

Szerdán került első ízben fekete-tengeri földgáz a román szállítási rendszert üzemeltető (Transgaz) hálózatba, miután Black Sea Oil and Gas (BSOG) és koncessziós partnerei, a Petro Ventures Resources, illetve a Gas Plus Dacia megkezdték az energiahordozó kitermelését.

A Midia gázmező a román partoktól mintegy 120 kilométerre található. A tenger itt sekély, a talapzat 70 méteres mélységben van. A kitermeléshez szükséges 400 millió dolláros beruházásokat a 2018 óta végezték el.

A tízmilliárd köbméterre becsült tartaléknak évente az egytizedét fogják a felszínre hozni, ebben az évben mintegy 0,5 milliárd köbmétert.

Nicolae Ciucă kormányfő szerint e szénhidrogén kitermelése közelebb viszi országát az energiafüggetlenség eléréséhez, és a nemrég elfogadott off-shore törvény lehetővé teszi további fekete-tengeri földgázmezők kiaknázását, így Romániából gázexportőr lehet.

Valóban sokkal ígéretesebb Neptun Deep gázmező tartaléka, amelynek a kitermelésére több évi halogatás után az OMV-Petrom immár az állami Romgaz vállalattal készül. Közösen évi tízmilliárd köbméter gázt hoznak majd a felszínre, de valószínűleg csak 2027-től.

Azonban a Ziarul Finaciar bukaresti lap egy májusi, a Transgaz számításait tartalmazó cikke azt állítja: az csupán álmodozás, hogy Románia gázexportőr lesz, ha beindul a Neptun Deep kitermelése is. Az évtized végére ugyanis annyira visszaesik a romániai szárazföldi kitermelés, hogy a Fekete-tenger mélyéről származó energiahordozó csak a hazai fogyasztást fedezi majd, idézi a tekintélyes gazdasági lapot a maszol.ro hírportál.

A Transgaz állami gázszállítónak a 2020 és 2029 közti időszakra vonatkozó fejlesztési tervéből az derül ki, hogy a fekete-tengeri gáz csak a hazai fogyasztás biztosítására lesz elegendő.

Tavalyelőtt 11,2 milliárd köbméter volt Románia gázfogyasztása, aminek a nagy részét a 9,3 milliárd belföldi termelés tette ki. Ehhez a Romgaz 5,2 milliárddal járult hozzá, az OMV-Petrom pedig 4,1 milliárddal. Tavaly a Romgaz termelése már minimálisan, 5,1 milliárd köbméterre csökkent, az OMV-Petromé azonban lényegesen zuhant: 3,7 milliárdra.

A Transgaz előrejelzései szerint a szárazföldi kitermelés csökkenése az elkövetkező években is folytatódni fog, olyannyira, hogy az évtized végén a Romgaz már csak 3,8, az OMV Petrom pedig 1,8 milliárd köbmétert fog betenni a közösbe. Ugyanakkor a fogyasztás 12,4 milliárd köbméterre fog nőni.

Mivel a szárazföldi kutak akkor már csak 5,9 milliárd köbméter földgázt fognak adni, a különbséget a nyíltvízi kitermelésnek kellene pótolnia. Ez meg is valósul majd, de a Transgaz prognózisa szerint 2027-ben csak hárommilliárd köbméter gázt hoznak majd felszínre, és utána is csak évi 6,1 milliárdot.

A Black Sea Oil & Gas tegnap óta üzemelő kitermelése (a Transgaz korábbi becslése szerint) viszont csak a 2023 és 2025 közötti időszakban tetőzik, utána azonban csökkenni fog, s az évtized végén már csak 0,3 milliárd lesz.

Ez azt jelenti, hogy 2030-ban Románia teljes gáztermelése 12 milliárd köbméter körül lesz, míg a fogyasztás 12,4 milliárd köbméter. Az adatok tehát azt mutatják, hogy exportról szó sem lehet majd, mivel nem lesz mit értékesíteni külföldön, azonban a 95 százalékot meghaladó energetikai függetlenség önmagában nagyszerű eredmény lenne, írta a bukaresti újság.

Borítókép: Daniel Mihailescu / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink