Fehér tojás kontra barna: íme a válasz, miért drágább az egyik

Hírek vg.hu
Miért drágább a barna tojás, mint a fehér? A válasz nem a tojásban keresendő, egyik színű sem egészségesebb, természetesebb vagy puccosabb a másiknál. Egyszerűen arról van szó, hogy a barna tojást tojó tyúkokat nehezebb nevelni és drágább etetni.

Vannak olyan országok, például az Egyesült Államok, ahol a barna tojás drágább, mint a fehér, és a vásárlók értetlenül állnak a boltok polcai előtt, mert nem értik, hogy mi ennek az oka.

A válasz nem a tojásban keresendő, egyik színű sem egészségesebb, természetesebb vagy puccosabb a másiknál. Egyszerűen arról van szó, hogy a barna tojást tojó tyúkokat nehezebb nevelni és drágább etetni.

Alapvetően nincs különbség a tápértéket illetően a barna és a fehér tojás között. A tyúkok fajtája a lényeg – nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Daniel Brey, aki immár negyedik generációs tojástermelő a New York állambeli Jeffersonville-ben. A családi farm naponta több mint 200 ezer fehér tojást állít elő.

A táptól függ a tojás íze

A tojás íze és előállításának költsége attól függ, hogy mivel és milyen mennyiségű táppal etetik a tyúkokat. A barna tojást tojó tyúkok pedig általában többet esznek.

A tojások természetesen nem csak barnák vagy fehérek, a tyúk fajtájától függően lehetnek mindenféle színűek, akár kékek és zöldek is, magyarázta a hírtelevíziónak Joan Frank dietetikus. Ő is azt emelte ki azonban, hogy nem függ a színtől, mennyire tápláló a tojás.

„A fogyasztók azonban valami okból azt hiszik, hogy a barna tojás egészségesebb, de ez nem így van” – tette hozzá.

A szintén New York államban található Norwichban működő Sova Farms organikus barna tojást, csirke-, sertés- és bárányhúst termel. A farm nyolc dollárért (2900 forintért) árulja a nagy méretű barna tojás tucatját, de az organikus, szabad tartású tyúktól származó barna tojás bolti ára elérheti a tíz dollárt (3600 forintot) is. A hagyományos barna tojás ennél olcsóbb, 4,5–6 dollárba kerül. (Egy dollár 361,5 forint.)

A fehér fele annyiba kerül

Egy tucat fehér tojás ára ehhez képest 2,5 dollár körül járt május elején – egy éve még csak 1,5 dollár volt.

Bár az amerikai fogyasztókat egyre jobban aggasztja a tartós infláció, az ár kevésbé számít, ha tojásról van szó. Phil Lempert, a SuperMarket.Guru.com elemzője és szerkesztője megbecsülte, mennyivel hajlandók többet költeni a barna tojásra.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink