Fegyverkezik Tajvan

Hírek Figyelo.hu
Az új fegyverek az országban készülnek majd, mely igyekszik biztonságát garantálni az egyre erősebb kínai fenyegetéssel szemben. Többek között cirkálórakéták és hadihajók érkezhetnek a hadsereghez.

Közel 9 milliárd dollárral növelné védelmi kiadásait Tajvan a következő 5 évben, hogy a Kína által támasztott fenyegetéssel szembeszálljon – írja a Reuters.

Az ország elnöke, Caj Jing-ven számára kulcsfontosságú a hadsereg modernizálása, hiszen a kínai hadsereg mellett eltörpül a tajvani haderő

– emelte ki a VG szemléje. A javaslatnak, mely az idei évre meghatározott katonai kiadások mellett növelné a hadseregre szánt pénzt, még át kell mennie a törvényhozáson, ám mivel az elnök pártja ott kényelmes többséggel rendelkezik, ez nem lehet probléma.

A hadügyminisztérium közleménye szerint a katonai célokra egyre többet költő, az ország felségvizeit és légterét egyre gyakrabban megsértő Kínával szemben sürgősen növelni kell az ország katonai képességeit. A program során beszerzett fegyverrendszerek – köztük cirkálórakéták és hadihajók – a tervek szerint Tajvanban készülnek majd,

ám az alkatrészek és technológiák egy része az Egyesült Államokból érkezik.

A cikk kiemelte, az ország nagy hatótávolságú rakétákat is tesztel, melyek Kína mélyén található célpontok ellen is bevethetőek lesznek, továbbá az utóbbi időben helyezte szolgálatba az „anyahajó-pusztító”, lopakodó hajóit és saját tengeralattjárókat is fejleszt. A bejelentés egybeesik az ország éves hadgyakorlatával, melynek során csütörtökön a szigetország elleni invázió elleni védekezést gyakorolták.

Biden szerint hatalmas siker volt az evakuálás

(Borítókép: Tajvani hadgyakorlat 2021. szeptember 13-án, amely hétfőn reggel kezdődött. (Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink