Fed: 6,5 százalékkal zsugorodhat idén az amerikai gazdaság

Hírek figyelo.hu
Piaci várakozásoknak megfelelően 0,00-0,25 százalékos sávban tartotta az irányadó kamatot szerdán az amerikai jegybank kamatdöntő fóruma.

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta irányadó kamatát a 0-0,25 százalékos sávban az amerikai jegybank, és közölte: a ráta legalább 2022 végéig nulla közelében maradhat. A bank december óta most közölt először előrejelzéseket az amerikai gazdaságról:

a GDP idei visszaesését 6,5 százalékra, az év végi munkanélküliségi rátát 9,3 százalékra tette, egyúttal megerősítette elkötelezettségét, hogy folytatja a gazdaságot ösztönző politikáját.

A Fed a jelenlegi ütemet fenntartva havi 80 milliárd dollár értékben kíván állampapírt, és 40 milliárd dollárnyi egyéb értékpapírt vásárolni.

Márciusban kétszer is vágtak

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) március első felében váratlanul két alkalommal is csökkentette az alapkamatot. Március 3-án 50 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra süllyesztette az irányadó dollárkamatot, majd március 15-én egy teljes százalékponttal zéró közeli szintre, a 0,00-0,25 százalékos sávba.

A legutóbbi, április 29-i ülésén a FOMC nem nyúlt a kamathoz.

A tőzsdék pozitívan reagáltak

A tőkepiacok igen jól reagáltak a bejelentésre, a főbb tőzsdeindexek az addigi oldalazás után felfelé vették az irányt, a Nasdaq újabb mindenkori csúcsán mozgott a bejelentést követően. Azonban a hirtelen erősödést később csökkenés követte, és közép-európai idő szerint 20.45 körülre mindhárom vezető New York-i mutató visszagyengült. Ekkor

  • a Dow 0,3 százalékos mínuszban, míg
  • az S&P 500-as 0,05 százalékos emelkedéssel,
  • a Nasdaq pedig 1,05 százalékos pluszban

állt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink