Februárban tetőzhet az omikronhullám 

Hírek Pindroch Tamás

Jakab Ferenc virológus professzor szerint februárban tetőzik az omikronhullám, Kacskovics Imre az ELTE Immunológiai Tanszék vezetője pedig úgy véli az omikron variáns terjedésével egy héten belül robbanásszerűen megugorhat az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Most, a következő hónapban fog kibontakozni az omikronhullám, vélhetően tetőzni is

– mondta Jakab Ferenc az InfoRádiónak. Szerinte a nemzetközi tapasztalatok mind arra utalnak, hogy az előzőekhez képest az omikron variáns által hajtott járványhullám sokkal gyorsabb ütemben fut fel. Önmagában az is beszédes, hogy

míg a delta variáns viszonylag lassan jutott el Magyarországra, addig az omikron 7-10 nappal az Egyesült Királyság után már itthon is felbukkant.

A hazipatika.hu idézi Kacskovics Imre egyetemi tanárt, aki szerint, bár az omikron variáns okozta fertőzésesetén alacsonyabb a súlyos megbetegedés kockázata, ezzel együtt továbbra sem lehet azt mondani, hogy ne lennének súlyos betegek. Tekintettel arra, hogy milyen ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, így is nagyon sokan kerülhetnek kórházba az elkövetkező időszakban, ami az egészségügyi ellátórendszerre is hatalmas terhet róhat.

Úgy véli, a vakcinák nyújtotta védelem korlátozott az új vírusváltozattal szemben, amely a korábbiaknál hatékonyabban tudja kikerülni a meglévő immunvédettséget. Ezzel együtt az emlékeztető oltásokat mindenképpen fontosaknak tartja a súlyos lefolyású Covid megelőzése érdekében.

(Borítókép: Jakab Ferenc virológus professzor rendhagyó tárlatvezetése a Nick Galériában (Nick Gallery) 2021.10.27. Pécs (Löffler Péter, Dunántúli Napló)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink