Falusi csok rejtett lehetőségekkel és tévhitekkel

Hírek M. O. A.
vő év elejétől új szabályok lesznek érvényesek a Falusi CSOK esetében is. A szakértők tapasztalatai szerint ahogy a CSOK, úgy a Falusi CSOK esetében is sok tévhit kering és több buktatót is rejthet az igénylés. A Falusi CSOK több feltétel esetén szigorúbb lehet, ugyanakkor akár lakhatatlan állapotú ingatlanokra is fel lehet venni, ha azokat bizonyíthatóan lakhatóvá teszi. Ezzel a lakásállomány minősége is javul.

Változik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, valamint a preferált kistelepüléseken igényelhető változata, a Falusi CSOK. Az állami támogatások módosítása szinte azonnal fokozott érdeklődést eredményezett mind az ingatlan-, mind a hitelpiacon egyaránt és ez várhatóan az év fennmaradó részében csak tovább fokozódik majd. izárólag a preferált kistelepüléseken marad a CSOK, egyes esetekben pedig megemelkedik a támogatási összeg. Módosul a preferált kistelepülések listája is, amely a jövő évtől már 2630 települést jelent országszerte. Ezen kívül a preferált kistelepülések mellett, a nagyobb települések külterületén lévő birtokközpont vagy tanya megnevezésű, lakóépülettel rendelkező ingatlanokra is érvényesíthető lesz a támogatás – ismerteti az előzményeket röviden a Duna house.

Közleményükből kiderül, a változások, feltételek illetve a dokumentációk, összességében a nagyobb átláthatóság miatt érdemes pénzügyi szakértőhöz fordulni. Egyúttal felhívták a figyelmet néhány fontos részletre, miszerint a Falusi CSOK-nál a folyamatos társadalombiztosítási jogviszony minimális időtartama egy év, a három gyermekre igényelhető 10 millió forintos összeg esetében pedig minimum kétéves TB jogviszony a feltétel a házastársak és élettársak esetében. Fontos tehát, hogy munkanélküliség esetén, vagy ha több, mint 30 nap telt el társadalombiztosítási jogviszony nélkül az új és régi munkahely közti váltásnál, akkor nem igényelhető a támogatás. „Érdemes tehát a munkahelyváltással kapcsolatos terveket is ezek fényében átgondolni, hiszen a támogatott hitel esetén a próbaidő és felmondási idő alatt sem igényelhető a Falusi CSOK.” – tanácsolják a szakértők. Szigorú feltétel még az erkölcsi bizonyítvány beszerzése és bemutatása, a büntetlen előélet, valamint a köztartozás-mentesség. Sok esetben a NAV-tól be kell kérni a nullás igazolást is ennek bizonyítására – ezt is érdemes időben megtenni.

a támogatás maximum 50%-a fordítható használt lakás vagy ház megvásárlására jelenleg, a többit a felújításra, bővítésre, vagy bővítéssel egyidejű korszerűsítésre kell fordítani. Bővítésnek minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, ezenkívül belefér még a finanszírozásba a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. Egy meglévő, jelenleg nem lakószobaként funkcionáló helyiség lakószobává átalakítása viszont már nem lesz megfelelő. Korszerűsítésnek számít például a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése vagy belső hálózatának kiépítése, az épület szigetelése, a kéményépítés, de akár a belső tér felújítása is bizonyos szempontok mentén – ezekről részletes összefoglaló a Pénzügyminisztérium éppen hatályos Falusi CSOK-ról szóló tájékoztató anyagában található.

berendezési tárgyakra, háztartási gépekre vagy bútorokra azaz ingóságokra, hiába célozza a gépvásárlás például az energamegtakarítást, a támogatás nem használható fel. Lényeges szempont az is, hogy bővítés, korszerűsítés esetén költségvetést szükséges készíteni az elvégzendő, tervezett munkákról, amely tartalmazhat támogatott és nem támogatott munkálatokat is. Ez a lista, az ingatlanos és pénzügyi szakértők tapasztalatai szerint nagyon ritkán lesz megfelelő első nekifutásra, ezért érdemes elsőként megfuttatni a szakértőnél, az ügyfélnek pedig minden esetben meg kell finanszíroznia előre a munkákra tervezett összeget, és ezt csak utólag fogja visszakapni – sokszor ez sem egyértelmű az igénylők számára. A megvalósult teljesítések legalább hetven százalékát számlával kell igazolni. Ezeket a munkákat korszerűsítés esetén három, bővítés esetén öt éven belül el kell végezni, amit helyszíni szemlével ellenőriz a bank.

Egy kevésbé ismert tény az is, hogy a Falusi CSOK-ot akár lakhatatlan állapotú ingatlanokra is fel lehet venni, ez pedig jelentős különbség a CSOK-hoz képest! Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos, lakható lesz. viszont amíg a „sima” csok minden pénzintézetnél igényelhet, a falusi csok már nem. Megírtuk, a falusi csok és a megemelt összegű babaváró kettős ingatlanpiaci hatást hozhat, a kistelepüléseken jövő évben várható forgalomélénkülés. Kapcsolódó elemzésünk itt olvasható el.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink