Fagyiárak 2024: körkép a szezon kezdetén

Hírek vg.hu
Mára kialakultak a fagyiárak 2024-re, a legtöbb árus 550–600 forint közötti összegért ad egy gombócot. Tavalyhoz képest 10 százalékkal drágább a fagyi, ami infláció alatti áremelkedés. A magyarok nagyon szeretik az ízkombinációkat, a pisztácia és a mangó feljött a csoki, vanília, eper és citrom mellé a fagyis toplistán. Friss fagylaltkörkép a Világgazdaságtól a főszezon kapujában.

Tavaly 500–550 forint volt, idén már 550–600 forintba kerül egy gombóc fagylalt a hazai cukrászdákban, ahol a tavalyi 17,6 százalékos inflációnál jóval kisebb mértékű, átlagosan 10 százalékos áremeléssel védekeznek a keresletcsökkenés ellen.

Fagyiárak 2024

Tavaly a vendéglátóhelyek száma 5 százalékkal csökkent, zártak be cukrászdák és fagylaltozók is, de még nem tudni, mennyi, mert a pontos adatokat egyelőre nem tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Van, ahol nem történt meg a generációváltás, a nyugdíjba vonult cukrászok nem tudták átadni a stafétát senkinek, ami nem ritka ebben a nehéz szakmában.

Az infláció alatti áremeléssel viszont kimondva vagy kimondatlanul a forgalom csökkenésének igyekeznek elejét venni a vállalkozók, mert az évek során bizony egy gombóc eltűnt a nagy átlagfogyasztásból.

A szerény áremelés fogyasztásra ösztönzi a vendégeket, fontos, hogy jól fogyjon a fagylalt, mert amikor a két gombóc helyett csak egy fogy, az már nem jó senkinek. Ezért maradt a fagyi ára jellemzően 600 forint alatt gombóconként az idén, pedig az önköltség sokat nőtt időközben.

Szerencsére az egyértelmű, hogy nagyon szeretjük a fagyit, és egyre keresettebbek a prémiumtermékek, a magyar fagylaltmesterek pedig egyre nagyobb nemzetközi sikereket érnek el.

Érdekes, hogy a magyarok körében az örökzöld slágernek számító alapízekből, a csokiból, vaníliából, eperből és citromból adják el a legtöbbet, de ezek mellett egyre színesebb a kínálat – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke kérdésünkre.

Feljött a toplista élére a pisztácia és a mangó, miközben egyre népszerűbbek az ízesített, több összetevős fagylaltok.

A magyar cukrászok nagyon kreatívak, a fagylaltvásárlók pedig nyitottak a különböző párosítások, zöld és egyéb fűszerek iránt.

Kedvelt íz

  • a bazsalikom,
  • mentás citrom,
  • de a kakukkfüvet is egyre bátrabban használják,
  • a levendula pedig ugyancsak sokat szerepel a párosításokban.

Sok a borssal, például rózsaborssal, szecsuani borssal készülő fagyi, az utóbbit az év fagylaltjába is belekeverték.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink