Ezt gondolja Karikó a vakcinakeverésről

Hírek Figyelo.hu
A miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy augusztus 1-jétől kérhető a harmadik oltás is Magyarországon. Karikó szerint az AstraZeneca es a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie.

Az AstraZeneca es a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie Karikó Katalin szerint, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik oltás. A tudós erről az RTL Híradónak írt.

A Pfizer magyarországi vezetője a Népszavának azt mondta, nem támogatják, hogy az oltóanyagukat mással cseréljék fel.

Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását

– mondta a lapnak Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az RTL Klubnak Rusvai Miklós virológus azt mondta, hogy a vektorvakcináknál (AstraZeneca, Szputnyik) kimondottan előnyös lehet, ha a harmadik oltás más típusú. A kínai Sinopharm-vakcinával oltottaknak is azt javasolja, hogy harmadiknak más védőoltást kérjenek.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a kormány lehetővé teszi a harmadik oltást, de a második oltás után teljen el négy hónap. A miniszterelnök hozzátette, mindegyik egészségügyi dolgozónak minimum két koronavírus elleni oltással rendelkeznie kell most már.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink